Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok a koronavírus terjedése miatt felfüggeszti a vízumkiadást

2020. március 19., csütörtök 07:15

Az Egyesült Államok külképviseletei – tekintettel a koronavírus terjedésére – több országban is beszüntetik a vízumkiadást, jelentette be az amerikai külügyminisztérium Washingtonban szerdán este.

A tárca közleménye szerint az amerikai külképviseleteken - nagykövetségeken és konzulátusokon egyaránt - zavartalan a munka, csak a nem amerikai állampolgárok számára szünetel a vízumkiadás, írja az MTI.

Amint lehetségessé válik, a vízumkiadás is folytatódik, de pontos dátumot erről jelen pillanatban nem tudunk adni" - fogalmazott a kommüniké. A minisztérium egyelőre

nem tette közzé a vízumkiadás felfüggesztésében érintett országok listáját,

ugyanakkor azt tanácsolta a beutazási engedélyért folyamodóknak, hogy az adott államban található amerikai nagykövetségnél érdeklődjenek.

Mindeközben a Politico című amerikai lap exkluzív értesülései szerint a Trump-kormányzat a gazdaság fellendítése érdekében azt fontolgatja, hogy bővíti a vízumlehetőségeket azon gazdag külföldi bevándorlók számára – köztük a kínaiaknak is –, akik beruháznak az Egyesült Államokban. Az ilyen típusú vízum jogszerű tartózkodási engedélyt biztosít az Egyesült Államok egész területén.

Eddig évente 10 ezer ilyen, EB-5-ösnek nevezett vízumot adtak ki, ezt a számot növelnék évi 75 ezerre, ugyanakkor a megkövetelt beruházási összeget 900 ezer dollárról (287 millió forintról) 450 ezer dollárra (143,5 millió forintra) csökkentenék. A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint, a javaslatot a kormányzat várhatóan beilleszti a koronavírus terjedése miatt kialakult gazdasági visszaesést enyhíteni célzó gazdaságélénkítő csomagtervbe.

A Politicónak R. J. Haumant, a Szövetség az Amerikai Bevándorlási Reformért nevű szervezet kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójá a lapnak úgy nyilatkozott, hogy „Washington a legrosszabb formáját hozná, ha a koronavírussal kapcsolatos csomagtervet arra használná fel, hogy több zöldkártyához juttasson kétes beruházókat, ráadásul abból az országból, ahonnan a koronavírus eredt”.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok