Index Vakbarát Hírportál

Több tízezren imádkoztak a koronavírus első bangladesi áldozatának lelki üdvéért

2020. március 19., csütörtök 12:29

Miközben szinte az egész világon - de a koronavírussal fertőzött országokban mindenképpen  - lemondtak minden tömegrendezvényt, kijárási tilalommal és a társas érintkezés minimalizálásával igyekeznek a vírus terjedését akadályozni, Bangladesben a becslések szerint 20 000 - 25 000 muszlim imádkozott egy helyen.

A szerdai imát megelőzően jelentették be az országban, hogy megvan a járvány első halálos áldozata - az ima az ő lelki üdvéért szólt egy Raipur városa melletti mezőn, illetve azért, hogy a vírus mihamarabb "távozzon" a dél-ázsiai országból. A helyi hatóságok értetlenül álltak az esemény előtt, amit a szervezők természetesen nem engedélyeztettek - azért a "természetesen", mert nem kaptak volna rá engedélyt.

Az imáról készült videófelvételek és fotók a közösségi médiában nagyot futottak, a kommentelők álláspontja pedig szinte egységesen az, hogy ennél nagyobb felelőtlenséget jelen helyzetben elképzelni sem tudnak. Bangladesben bezártak az iskolák, a hatóságok kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthon, de ha el is mennek onnan, ne tömegrendezvényre tegyék.

A rendőrség két népszerű tengerparti szakaszt és több turistalátványosságot is lezárt, a kormány pedig kijárási tilalmat akar bevezetni - ez események fényében teljesen érthetően. A 168 millió lakosú Bangladesben egyelőre csak 14 fertőzöttről és egy halálos áldozatról tudnak, de félő, hogy ez a szám javarészt a nem kellő mennyiségben elvégzett teszteknek köszönhető.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok