Index Vakbarát Hírportál

Megtérítik a munka nélkül maradt dolgozók bérének egy részét Nagy-Britanniában

2020. március 20., péntek 19:08 | aznap frissítve

A brit kormány megtéríti a munkáltatóknak az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Rishi Sunak brit pénzügyminiszter, írja az MTI.

A kötelezettségvállalás havi 2500 font (960 ezer forint) munkabérig terjed.

A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában számos vállalkozást fenyeget a gazdasági összeomlás, ami több ezer munkahelyet is érinthet. Rishi Sunak elmondta, hogy az éttermek, kocsmák és mozik bezárása szombattól jelentős hatással lesz erre, írja a BBC.

A Downing Streeten tartott sajtótájékoztatón Boris Johnson miniszterelnök azt kérte az emberektől, hogy már péntek este se látogassák ezeket a helyeket, hogy így lassítsák a koronavírus-járvány terjedését.

Sunak elmondta,  hogy a kormány által átvállalt bérfolyósítás nem csak a vendéglátóhelyekre, hanem minden kis- és nagyvállalatra, köztük a nem profitorientált szervezetekre is vonatkozik. A munkahelymegőrzési csomagterv keretében a vállalatok a brit vám- és adóhivataltól kérhetnek a munka nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottaik bérének 80 százalékáig terjedő juttatást, amit a munkáltatók a saját hatáskörükben még kiegészíthetnek.

A pénzügyminiszter szerint az intézkedés azt jelenti, hogy az alkalmazottak az Egyesült Királyság minden országrészében megtarthatják állásukat, akkor is, ha munkáltatójuk nem tudja folyósítani bérüket.

A program március 1-éig visszamenőleg hatályos, és időtartama legalább három hónap, de szükség esetén meghosszabbítható, és nincs összegszerű felső határa.

Sunak azt is bejelentette, hogy a kormány még kedvezőbbé tette a kis- és középvállalatok likviditási igényeinek fedezésére szolgáló, már a múlt héten ismertetett program kondícióit. Ezek a kisvállalatok 5 millió fontig (1,9 milliárd forintig) terjedő garantált hitelhez juthatnak egy-egy alkalommal, és az eredeti feltételek alapján a futamidő első hat hónapjára mentesültek volna a kamatfizetés alól. A kamatfizetési moratóriumot a pénzügyminisztérium tizenkét hónapra terjesztette ki. Mindemellett a kormány június végéig mentesítette az üzleti vállalkozásokat az áfa befizetésének kötelezettsége alól.

A brit kormány és a Bank of England az utóbbi egy hétben összehangolt, hatalmas mértékű költségvetési és monetáris gazdaságélénkítő programba kezdett. A pénzügyminiszter a hét elején bejelentette, hogy a kormány 330 milliárd font (több mint 126 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget nyújt az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bajba került brit üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában.

A kormányzati segélycsomag a brit hazai össztermék (GDP) 15 százalékával egyenlő. A Bank of England csütörtökön soron kívül történelmi mélypontra, 0,10 százalékpontra csökkentette alapkamatét és 200 milliárd fontos pótlólagos mennyiségi enyhítési programot hirdetett. A gazdaságnak nyújtott eddigi közvetlen monetáris és költségvetési élénkítési csomag értéke így 530 milliárd font (203 ezer milliárd forint).

(Borítókép:  A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak, és a brit miniszterelnök, Boris Johnson 2020. március 17-én. Getty Images/Fotós: Matt Dunham)

Rovatok