Index Vakbarát Hírportál

Hasznos kézikönyv a többezer beteget kezelő kínai orvosoktól

2020. március 21., szombat 16:14

A legnevesebb kínai orvosi egyetem, illetve a leggazdagabb kínai üzletember, Jack Ma, az Alibaba tulajdonosa összefogtak és összeállítottak egy szakmai füzetet a koronavírus megelőzéséről, a szükséges egészségügyi óvintézkedésektől, illetve a különböző veszélyességi fokozatban hatékony kezelésekről. Laikusoknak nem könnyű, de a szakembereknek fontos olvasmány.

Jack Ma az Alibaba alapítója, illetve volt elnöke 40 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb kínai,  aki az elmúlt hetekben alapítványával (Jack Ma Foundation), a cégével (Alibaba) és a legnevesebb kínai orvosi egyetemmel (Zhejiang University School of Medicine) nagyon gyorsan belevetette magát a koronavírus okozta kihívások megoldásába. Az üzletember figyelme, a remélhetőleg már tartósan kedvezőbb kínai járványügyi állapotok miatt a világ többi része felé fordult.

Előbb az Egyesült Államoknak küldött 500 ezer tesztet, illetve egymillió maszkot, majd Afrikának ígért szkafandereket, 1,1 millió tesztet, illetve 6 millió maszkot (kisebb csomagokat kapott még Belgium, Spanyolország, Dél-Korea és japán is). A Jack Ma Foundation most elkészült egy talán még fontosabb segítséggel, egy koronavírus kézikönyvvel, amelyezen az oldalon ingyenesen letölthető. Sőt, immár magyarul is elérhető az anyag,itt olvasható.

A Global MediXchange for Combating Covid-19 elnevezésű nemzetközi tudáscsere program keretében egyelőre alighanem Kínából érkezhetnek a legátfogóbb tapasztalatok.

Az anyag részletesen kitér a különböző fokozatú járványügyi helyzetekben szükséges előkészületekre, a betegek elkülönítési szabályaira, az egészségügyi dolgozók megfelelő védelmére.

A laikusnak elsősorban az lehet érdekes, hogy mely betegek esetén milyen gyógyszeres kezelés segít hatékonyan csökkenteni a veszélyes szövődmények hatásait. A szakkiadvány négy kategóriába sorolta a betegség tüneteit, az angol kifejezésekkel mild, moderate, severe és critical klaszterekbe.

A 68 oldalas kiadvány 53-56. oldalán található kezelésenként és hatóanyagonként javasolt terápia. Ma már tudjuk, a kínai egészségügy a vuhani tömeges megbetegedések és magas mortalitás után azonnal az egész országra kiterjesztette a nagyon szigorú egészsgügyi előírásokat, így egyelőre úgy tűnik, hogy a többi tartományban már nagyon sikeresen fékezte meg a kór terjedését.

Rovatok