Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 1300 halott a spanyoloknál

2020. március 21., szombat 13:15

A spanyol Egészségügyi Minisztérium szombati közlése szerint péntek óta 3355 új esettel 24 926-ra nőtt az országban a koronavírussal fertőzöttek száma, míg 233 új halálesettel már 1326 áldozata volt Spanyolországban a járványnak. Mind a napi új fertőzés, mind a halálesetek száma az eddigi legtöbb az országban a járvány kitörése óta.

Európában Olaszország után Spanyolországot sújtja a második legsúlyosabb mértékben a koronavírus-járvány, Olaszországban 47 021 fertőzöttnél és még több mint 4000 halálesetnél járnak. Mindkét országban már kijárási tilalom van érvényben, ami csak a legnélkülözhetetlenebb munkát végzőkre nem érvényesek.

A szombati számok bejelentése előtt pénteken azt jelentették be a spanyol hatóságok, hogy egy óriási katonai kórházat hoznak létre Madrid külvárosában, a madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén, ahol 5500 ágyat állítanak fel, és intenzív részleget is kialakítanak az egyre növekvő igények kiszolgálására.

Emellett plusz 50 ezer egészségügyi dolgozót is a vírus elleni védekezésre csoportosították át, vannak köztük rezidensek, utolsó egyetemi évükben járó orvostanhallgatók és leendő nővérek, illetve 14 ezer nem rég nyugdíjba vonult nővér és orvos. A kormány emellett 210 millió eurót különített el a járvány elleni intézkedésekre. Az egészségügyminiszter Salvador Illa azt is közölte, hogy napokon belül megérkezhetnek az országba a gyorstesztek, amivel a veszélyeztetett csoportokat és az otthoni karanténban levő, enyhébb tüneteket mutató betegek tesztelését gyorsítanák fel.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint múlt vasárnap óta 350 embert állítottak elő a rendőrök és a csendőrök, amiért megszegték az előírásokat és ellenkeztek a hatóságokkal. Összesen 31 ezer bírságot szabtak ki kisebb kihágások miatt szintén a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben.

Az országban egyre több helyen teszik elérhetővé az autós gyorstesztelést. Például Galiciában vagy Andalúzia több városában is a koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkező páciensek gépkocsival hajthatnak a kijelölt szűrőpontra, ahol az egészségügyi személyzet mintát vesz tőlük anélkül, hogy ki kellene szállniuk az autóból és érintkezésbe kerülnének másokkal is, írja az MTI.

Rovatok