Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: A veszélyhelyzet időtartamát és hatályát korlátozni kell

2020. március 24., kedd 12:45

Minden állam felelőssége, hogy védelmi intézkedéseket hozzon veszélyhelyzet esetén, a kormányoknak azonban ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezmény betartásához is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére, mondta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke.

Rik Daems arra figyelmeztetett, hogy egy veszélyhelyzet az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokat meghaladó intézkedések bevezetését is igényelheti, megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve, írja az MTI.

Az egyezmény bizonyos eltéréseket megenged a leírtaktól, de a jogállamiság alapvető biztosítékait, különösen a jogszabályok betartását, a hatékony parlamenti felügyeletet, a független bírósági ellenőrzést és a hatékony jogorvoslati lehetőségek fenntartását még veszélyhelyzet esetén is fenn kell tartani.

A közbiztonság, az egészség megőrzése és a rend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek vagy korlátozásoknak arányosnak kell lenniük. 

Az egyezménytől való eltérést igénylő veszélyhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kell, a veszélyhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni

- mondta az elnök.

A PACE elnöke arra szólította fel a tagállamokat és parlamentjeiket, hogy folytassák a koronavírus elleni küzdelmet. Folyamatosan vizsgálják felül a szükséghelyzetet és az annak alapján hozott intézkedéseket, valamint biztosítsák, hogy a demokrácia normáit biztosító alkotmányos ellenőrzések és egyensúlyok rendszere továbbra is működjön.

Nem szavazta meg hétfőn a magyarországi parlament a koronavírus-törvény keddi gyors elfogadását. A kormány ahhoz kért felhatalmazást határozatlan időre, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson. Az ellenzék eleve nem támogatta, hogy a kormány ilyen korlátlan és rendkívüli hatalmat kapjon, a demokráciát féltik, és azt mondják, egyetlen másik koronavírussal küzdő európai országban sincs hasonlóra példa. Ennek ellenére a jogszabályt már jövő héten kedden 2/3-os többséggel egyedül is el tudja fogadni a Fidesz–KDNP frakciószövetség.

Rovatok