Index Vakbarát Hírportál

Peruban 16 ezer embert tartóztattak le a kijárási tilalom megszegése miatt

2020. március 25., szerda 23:02

Peruban szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be március 15-én, amiket első körben nem sokan tartottak be, sokan a parkokban piálgattak, meg fociztak, aminek az lett a vége, hogy eddig több mint 16 ezer embert tartóztattak le az országban a tilalmak megszegése miatt - írja a BBC.

A kijárási tilalmat megszegőket a rendőrök a letartóztatás után a rendőrőrsre szállítják, ahol néhány óráig fogva tartják őket, majd szabadon távozhatnak. Az országból érkező képek és videók alapján nagyon erős az utcákon a katonai és rendőri jelenlét, viszont valószínűleg a kijárási tilalmat azért nem tartják be ennyire, mert nem jár érte pénzbüntetés. A kormány jelenleg azt fontolgatja, hogy a visszaesőknek bevezet valamilyen pénzbírságot.

A kijárási tilalom értelmében este nyolc és reggel öt között számos városban egyáltalán nem szabad kimozdulni. A fennmaradó időszakban is csak vészhelyzet esetén lehet elmenni otthonról, vagy élelmiszert venni.

A különösen szigorú intézkedések miatt nagyon sok turista ragadt az országban, brit turistából például több mint ezer, akiket ezen a héten fognak különleges repülőjáratokkal hazavinni.

Magyar turisták is rekedtek Peruban, Szijjártó Péter eheti tájékoztatása szerint még 58 magyar van az országban, folyamatosan dolgoznak rajta, hogy őket haza tudják szállítani.

A Peruban rekedt magyarok között van Berg Judit meseíró is, aki hat napja volt az országban, amikor lezárták a határokat. Kirándulni indult a barátaival a hegyekbe, de végül jobb híján egy új gyerekkönyvön kezdett el dolgozni a kijárási tilalomban. „Még októberben, amikor a 9. Ruminit befejeztem (Rumini Tükör-szigeten) eszembe jutott a folytatás, és még frissiben nagy lendülettel elkezdtem írni. Aztán karácsony táján ez megtorpant, de az elutazásom előtt új lendületet vett, most pedig nagy lelkesedéssel folytatom" - mondta a meseíró. A könyv címe Rumini és az elsüllyedt világ lesz.

A 32 milliós lakosságú Peruban egyébként 480 ember kapta el eddig a betegséget, kilenc áldozata van a járványnak, egy ember épült fel eddig.

A környező országok közül Brazíliában és Chilében van viszonylag sok megbetegedés, Brazíliában már 2433-an fertőződtek meg, Chilében pedig 1142-en. A többi dél-amerikai országban az esetszámok nem haladják meg a néhány százat vagy a pár tucatot.

Az egyes országok adatairól ebben a cikkünkben talál információkat.

Rovatok