Index Vakbarát Hírportál

Neonáci terroristákat ítéltek el Németországban

2020. március 25., szerda 00:18

Nyolc, 22 és 32 év közötti szélsőjobboldali férfit ítéltek több éves szabadságvesztésre kedden Németországban. Az elítéltek mindegyike a Revolution Chemnitz nevű neonáci terrorszervezet tagja volt, 2 év 3 hónap és 5 év 6 hónap közötti büntetést szabtak ki rájuk.

A leghosszabb büntetést az alapító, Christian K. kapta, akit a terrorszervezet létrehozása és az abban viselt tagsága miatt ítéltek el, a többieknek a szervezetben viselt tagságuk miatt kellett felelniük. Öten garázdaságért és súlyos testi sértésért is büntetést kaptak.

Az alapítása után nem sokkal leleplezett Revolution Chemnitz célja a demokratikus jogállam felszámolása lett volna, tagjai azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre külföldiek és politikailag másként gondolkodók ellen.

A csoport öt tagja 2018. szeptember 14-én másokkal együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben, ahol korábban két közel-keleti származású férfi megkéselt három német állampolgárt. A Revolution Chemnitz akciója a felkészülést szolgálta egy október 3-ra, a német nemzeti ünnepre tervezett nagyobb szabású műveletre.

A chemnitzi eset 2018 augusztusában és szeptemberében demonstrációk sorozatához vezetett. A tüntetéseken számos erőszakos, szélsőjobboldaliak által elkövetett bűncselekmény történt. Ebben a környezetben érlelődött meg a helyi szélsőjobboldali körökben a Revolution Chemnitz megalapítása.

A csoport tagjait 2018 októberében fogták el, perük 2019 szeptemberében kezdődött.

(via DW, MTI)

Rovatok