Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna pénteken saját állampolgárai előtt is lezárja a határait

2020. március 26., csütörtök 19:42

Pénteken a nap végére Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a televíziók által is sugárzott videóüzenetében.

Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt felhívta az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek vissza Ukrajnába.

Legtöbbjük ezt maga megoldotta, de több mint 80 ezer ukrán az állam segítségével tért haza légi úton, vasúton, illetve buszokkal – mutatott rá az MTI szerint.

„Most azonban már nincs idő tovább várni. Az ország vezetése nehéz választás elé került, választania kellett a még külföldön maradt és az országon belül lévő 40 millió állampolgár biztonsága között” – magyarázta az elnök.

Közölte, hogy a külföldön maradottakat sem hagyják teljesen a sorsukra, róluk az ukrán külképviseletek fognak gondoskodni.

Nem feledkezünk meg egyetlen ukránról sem, aki külföldön maradt. Fokozatosan fogjuk őket hazahozni külföldről, számításba véve viszont a tartózkodási helyük járványhelyzetét, valamint az ehhez szükséges pénzeszközöket és az egészségügyi rendszer felkészültségét kötelező elszigetelésükre

– fogalmazott.

Zelenszkij bejelentését megelőzően Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai rendkívüli kormányülésen már utasította az illetékes tárcák, köztük a külügy- és az infrastrukturális minisztérium vezetőit: péntekig készítsék elő, hogy minden utazó előtt – beleértve az ukrán állampolgárokat is – lezárják az ország határait. A kormányfő kijelentette, hogy szerinte a hazatérők hozzák be Ukrajnába a koronavírus-fertőzést, így emiatt komoly kockázatot jelentenek.

Az infrastruktúráért felelős minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatott arról, hogy pénteken még újabb repülőgépekkel tervez evakuálni ukránokat Kazahsztánból, Lengyelországból, Izraelből, Ausztriából, Litvániából, Katarból, Franciaországból és Németországból. Kérte a tárca a külföldön maradt ukrán állampolgárokat, ne halogassák tovább a hazatérést.

Az elnöki bejelentést megelőzően a MAU ukrán légitársaság csütörtökön a honlapján közzétette, hogy április 24-ig leállítja valamennyi belföldi és nemzetközi, menetrend szerinti járatát. A közleményben a légitársaság a kormány által szerdán országosan bevezetett veszélyhelyzetre hivatkozott.

Ukrajnában csütörtökig 162 koronavírusos beteget regisztráltak, közülük 5-en meg is haltak, gyógyult betegről pedig összesen egyről tudni.

(Borítókép: Az ukrán rendőrség és nemzeti gárda tagjai az egyik Kijevbe vezető út mentén 2020. március 24-én. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok