Index Vakbarát Hírportál

Amerika fő immunológusa 100-200 ezer halottra figyelmeztet

2020. március 29., vasárnap 17:12 | aznap frissítve

Több millió megbetegedésre és akár 100-200 ezer közé eső halálozási számra számít Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) vezetője, egyben a Donald Trump által felállított koronavírus elleni akciócsoport vezetője.

Amerika egyik legfőbb járványügyi szakértője a CNN-en beszélt vasárnap, elmondva, hogy megsokszorozódhat a mostani amerikai esetszám. Fauci tévészereplésekor nagyjából 124 ezer megbetegedést és több mint 2200 halottat tartottak nyilván az Egyesült Államokban a koronavírus miatt.

A CNN műsorában beszélt az amerikai sajtó által korábban megszellőztetett tervről is, miszerint államok helyett megyénként vizsgálnák, mekkora veszélyt jelent a koronavírus, és így nem egy egész államra, hanem kisebb területekre adnának ki korlátozó intézkedéseket a helyzet súlyosságától függően. Hozzátette, hogy ő maga csak akkor lazítana a korlátozásokon az erre alkalmas helyeken, ha megfelelő tesztelési kapacitásuk lesz, hogy mindenhol a lehető legjobban nyomon követhessék a járvány alakulását.

Fauci arról is beszélt, hogy Donald Trump elnök csak egy nagyon intenzív egyeztetés végén döntött úgy végül, hogy nem helyezi karantén alá New York, New Jersey és Connecticut államokat – a több mint 120 ezer megbetegedés közül csak ebből a három államból 66 ezret jelentettek. Az indoklás kapcsán elmondta, hogy még nem annyira súlyos a helyzet, hogy ilyen drasztikus lépésre legyen szükség, a jelen helyzetben ugyanis a komplett államokat érintő karantén súlyos morálproblémához is vezethetne a lakosságnál, és jelenleg inkább az utazások korlátozásával próbálják elérni a céljukat.

Az egyre súlyosabb New York-i helyzet kapcsán vasárnap a helyi polgármester, Bill de Blasio is tájékoztatást adott. Twitterre feltöltött videójában arról beszélt, hogy a város jövő vasárnapra, április 5-re kifogyhat a lélegeztetőgépekből. „Háborúban állunk, és a lélegeztetők jelentik a muníciónkat” – írta a videó mellé.

Egy hét alatt 730-ra nőtt 50-ről az igazoltan koronavírussal fertőzött New York-i rendőrök száma, írja a CNN. A New York-i rendőrség közlése szerint a 730 fertőzött mind a testület tagja, rajtuk kívül még 96 civil rendőri alkalmazottnál azonosították a fertőzés jelenlétét. Összesen 29-en szorulnak kórházi ellátásra, egyikük állapota válságos.

Ezzel egy időben, vasárnap a CNN úgy értesült, hogy a New York-i tűzoltók között is jelentős mennyiségű fertőzöttet azonosítottak. Az állományból 230 tűzoltónak, civil alkalmazottnak és egészségügyi személyzetnek lett pozitív a koronavírustesztje. Ráadásul pont akkor dőlnek ki a járvány miatt emberek a szolgálatból, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk, a városi tűzoltóság közlése szerint ugyanis az elmúlt négy nap mindegyikén megdőlt a riasztási esetrekord.

(Borítókép: Orvosi személyzet a queensi Elmhurst Kórháznál. Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok