Index Vakbarát Hírportál

Nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket is szabadlábra helyeztek New Yorkban

2020. március 30., hétfő 09:47

Négy, erőszakos szexuális bűncselekményekért elítélt férfit helyeztek szabadlábra az amerikai büntetés-végrehajtási szervek és közvetve New York állam kormányzójának utasítására. A szabadlábra helyezett elkövetők (további 46 társukkal egyetemben) a Monroe megyei seriff hivatalának fogdájában várták, hogy mi lesz a további sorsuk, ahová azért kerültek be, mert valamilyen módon megszegték a feltételes szabadon bocsátásuk feltételeit.

A négy férfi közül hárman kiskorúak terhére elkövetett szexuális bűncselekmények miatt kerültek börtönbe korábban. A bíróság mindhármójukról kimondta, hogy valószínűsíthető a visszaesésük, mégis korábban szabadultak, mint eredetileg kiszabott büntetésük. A feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséhez az is elég, ha egymás után kétszer nem jelentkeznek le a felügyelőtisztnél, vagy nem találnak munkát adott időn belül.

Patrick Phelan, Greece város rendőrfőnöke értetlenül áll a döntés előtt, a helyi tévének azt nyilatkozta, hogy ha egy erőszakos bűncselekmény elkövetője kapott még egy esélyt, és azzal nem tudott élni, akkor nem látja értelmét a társadalomba való visszaengedésének, ráadásul azt is nehezményezte, hogy neki senki nem szólt egy szót sem előre, pedig a város polgárainak védelme az ő dolga. Érthető a felháborodása, hiszen mindhárom elkövető kiskorúakat erőszakolt meg: egyikük egy 16 éves fiút, a másik kettő 13 illetve 11 és 12 éves kislányokat.

A fogdákból azért engedik haza a kihágásokért és a feltételes szabadlábra kerülés feltételeinek megsértéséért bekerült elkövetőket, mert New York állam kormányzója minden eszközzel igyekszik megakadályozni olyan, új gócok kialakulását, ahonnan a vírus gyorsan továbbterjedhet egy zárt közösségben – amilyen a börtön is. Cuomo összesen eddig 1100 ilyen elkövető szabadon bocsátását rendelte el.

Rovatok