Index Vakbarát Hírportál

Portugália a járvány idejére az összes migránsnak és menedékkérőnek állampolgári jogokat adott

2020. március 31., kedd 15:59

Teljes körű állampolgári jogokat ad Portugália a koronavírus-járvány idejére az összes migránsnak és menedékkérőnek

ismertette kedden a CNN a portugál minisztertanács bejelentését.

A pénteken bejelentett, június 30-ig érvényben lévő rendelkezés mindazokra vonatkozik, akiknek az ügye épp elbírálás alatt áll a portugál bevándorlási hatóságoknál. A döntést azzal a megfontolással indokolták, hogy ezzel csökkenthető az egészségügyi kockázat mind a bevándorlási hatóságoknál, mind a határokon szolgálatot teljesítő rendőröknél, mind pedig a migránsoknál és menedékkérőknél.

Portugáliában március 18-án hirdettek ki 15 napig tartó szükségállapotot, de António Santos da Costa portugál miniszterelnök leszögezte:

A lépéssel nem a demokráciát függesztjük fel.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a Covid-19 elleni harcot „valódi háborúnak” nevezte, amely komoly kihívások elé állítja majd az ország társadalmát és gazdaságát. Az elnök méltatta a portugálok viselkedését, akik szerinte példamutatóan betartják az önkéntes karantént, úgy, ahogy az egy, „már sok mindenen keresztül ment ország” polgáraihoz illik.

Az amerikai médiában legtöbbet idézett Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délutánra Portugáliában már 7443-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A koronavírus okozta betegségnek eddig 140 halálos áldozata van, 43 ember pedig teljesen felgyógyult.

Rovatok