Index Vakbarát Hírportál

Milánói polgármester: Amint lehet enyhítenek, de ha kell, rögtön szigorítanak

2020. április 2., csütörtök 19:38

Nagyon hosszú és nehéz fázisnak nevezte az új koronavírus-fertőzés lassulása után következő időszakot Giuseppe Sala milánói polgármester a nemzetközi sajtónak, közte az MTI-nek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy szerinte egész Európa korlátozások között fog élni, amíg nem találnak oltóanyagot.

Giuseppe Sala kijelentette, hozzá kell szokni, hogy angol kifejezéssel „stop&go” lesz mindennapi életünk. Szerinte ez azt jelenti, hogy

amint lehetséges, fokozatosan enyhítenek majd az óvintézkedéseken, de rögtön ismét szigorítják őket, ha a járványgörbe újra felfelé ível.

Így fogunk élni, amíg nem találunk vakcinát a vírusra, mondta az 1,3 millió lakosú észak-olaszországi város vezetője.

Azt mondta, nem tudja, milyen szempontok szerint engedik majd ismét ki az utcára a lakosokat: mérlegelni kell, hogy az idősebbek esetében, ami akár hatvan év felettieket is jelenthet, mikor oldják fel a kijárási korlátozást. Emlékeztetett, hogy Olaszországban a diagnosztizált fertőzöttek hetven százaléka férfi, így nem zárta ki, hogy a női dolgozókat előbb alkalmazhatnák a hivatalokban.

Megjegyezte, hogy Milánóba is későn és a szükségesnél kevesebb szájmaszk érkezett, amelyekből eddig csak az egészségügyi dolgozók, rendfenntartók, köztisztasági dolgozók, taxisok kaptak. „Nekik sem jutott elegendő, de a lakosoknak egyáltalán nem tudtunk szájmaszkot adni, enélkül pedig nem tudnak kimenni az utcára” – mondta Milánó polgármestere.

Hozzátette, a 10 ezer diagnosztizált beteget regisztráló Milánót sikerült megvédeni a Lombardia tartomány többi részén pusztító erővel fertőző járványtól. Elismerte, hogy az első napokban ő sem ismerte fel a helyzet veszélyességét, ezért buzdította a milánóiakat, hogy ne zárkózzanak be, hanem sétálással vegyék birtokukba a várost.

Giuseppe Sala úgy vélte, az egy hónapja tartó kijárási korlátozás „felemésztette” a korábban örökmozgó Milánót. Naponta több száz segítségkérő üzenetet kap a munka nélkül maradt, elkeseredett emberektől. Kijelentette, az egészségügyi járványt gazdasági járvány követi máris Olaszország eddigi egyik leggazdagabb városában.

Emlékeztetett, hogy a milánói önkormányzati tulajdonban levő városi tömegközlekedés forgalma 90 százalékkal esett vissza, ami ugyanekkora bevételkiesést is jelent. Az elsők között bezárt Scala operaház hetente egymillió eurót veszít, a milánói ingatlanpiac máris összeomlott, amiként a járvány előtt intenzív vásárszervezés is. A legnagyobb kár azonban a kis- és közepes vállalkozásokat érte, amelyek többsége talán újra sem fog indulni, mondta Giuseppe Sala.

Olaszországban csütörtökön 13 915-re emelkedett a halálos áldozatok száma, 24 óra alatt 760-an haltak meg a szerdán bejelentett 727 haláleset, és a keddi 837 után. Összesen 115 242 igazolt fertőzöttet regisztráltak eddig.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy a járványgörbe napok óta stabil adatokat mutat jelentős csökkenés nélkül.

Ezzel egy időben viszont minimálisra csökkent az intenzív osztályra utaltak száma: az utóbbi egy napban egész Olaszországban 18 új beteg szorult intenzív kezelésre. Hozzátette, hogy van, akin egy, máson három vírustesztet végeztek. „Jobb, ha óvatosan olvassuk az adatokat, napról napra értelmezve őket, különben a túlzott optimizmus a korlátozó intézkedések túl korai feloldásához vezethet” – mondta Angelo Borrelli.

(Borítókép:  Utasokaz ellenőriz egy rendőr a milánói főpályaudvaron 2020 márciusában. - fotó: Emanuele Cremaschi / Getty Images)

Rovatok