Index Vakbarát Hírportál

Útmutatót kaptak a brit orvosok, kit mentsenek meg, ha rosszra fordult a helyzet

2020. április 2., csütörtök 10:55 | aznap frissítve

A legnehezebb időszakra felkészítő útmutatót kaptak szerdán a brit egészségügyi rendszer orvosai – az összegyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy mi alapján rangsorolják a betegeket, ha a koronavírusos megbetegedések száma miatt az összeomlás határára kerülne az ellátórendszer. Az új etikai útmutatót az orvosok érdekképviseletét ellátó szakmai szövetség, a British Medical Association (BMA) adta ki.

Ebben az szerepel, hogy amennyiben szükségessé válik, akkor az idős, kisebb túlélési eséllyel rendelkező betegek helyett egészségesebb pácienseknek adják a lélegeztetőgépeket. Az útmutató több pontja is arra vonatkozik, hogyan osszák majd be a szűkös mennyiségben rendelkezésre álló életmentő eszközöket.

Elképzelhető, hogy a legrosszabb állapotban levő betegektől megtagadják az intenzív osztályon történő kezelést vagy a mesterséges lélegeztetést. Ez indirekt módon az idősebbekkel vagy súlyos betegséggel küzdőkkel szembeni diszkriminációhoz vezet – áll a szerdai iránymutatásban, ami kitér arra is, hogy törvénytelen lenne egy adott életkorhoz kötni azt, hogy adott esetben ki részesülhetne még ellátásban. Az útmutató csak annyit ír, hogy a már korábban is légzőszervi problémával küzdő idősebb betegeknek a legjobb kezelés esetén is csekély esélyük lenne a túlélésre, számolt be a CNN londoni tudósítója.

569 halálos áldozat egy nap alatt

Már 2921 áldozata van a koronavírusnak az Egyesült Királyságban, jelentette be a Twitteren a brit egészségügyi minisztérium a BBC szerint. 163 194 embert teszteltek le csütörtökön délelőtt kilencig, ebből 33 718 esetben lett pozitív az eredmény.

Nagy-Britanniában napok óta folyamatosan emelkedett a napi  koronavírus-fertőzöttek  száma, szerdán nagy ugrással 4324-re nőtt a napi csúcs. Az új adatok alapján ennél valamivel kevesebbel, 4244-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 569-en haltak meg 24 óra alatt, míg előző nap 563-an. A BBC kiemelte, hogy ez nagyságrendileg ugyanakkora emelkedés, mint egy nappal korábban.

Az egészségügyi tisztviselők csütörtök esti sajtótájékoztatóján a BBC szerint arról beszéltek, hogy még hetekbe telhet, mire csökkenni fog a halálos áldozatok napi száma, addigra érhetnek be a korlátozó intézkedések. A maga is igazoltan koronavírusos Matt Hancock egészségügyi miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy napi százezer tesztet végezzenek majd el április végére.

Hancock azt is megígérte, hogy még a hónap vége előtt letesztelik azokat az egészségügyi dolgozókat, akiket szükséges. Emellett pedig az Egyesült Királyság vett 17,5 millió antitestekre szűrő tesztet is, amik akár már 20 perc alatt kimutathatják a vírust.

Azon is gondolkoznak, hogy „immunitás-okmányokat” adnának azoknak, akiknél már kimutathatók az antitestek. De hozzátette, hogy egyelőre még nem egyértelmű, hogy mekkora immunitást szerez valaki, aki már átesett a betegségen.

Johnson: A szűrés hozza majd el a győzelmet a vírus felett

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön arról beszélt, hogy a szűrés jelenti a kiutat az új koronavírus okozta járványból, és így lehet eljutni a vírus rejtélyének megfejtéséhez is, és ez hozza majd el a győzelmet a vírus felett. A koronavírust elkapó, jelenleg a Downing Street-i rezidenciáján, teljes elkülönítésben lábadozó Johnson csütörtöki videóüzenetében hozzátette, hogy ehhez elengedhetetlen a szűrések felpörgetése, két okból is:

írja az MTI.

A brit kormányt az elmúlt időszakban folyamatos érték bírálatok főleg a szűrőeszközök hiánya miatt. A brit orvosi kamara adatai szerint az NHS orvosainak negyede, az ápolószemélyzet 20 százaléka esett ki a munkából amiatt, mert vagy ők, vagy a velük egy háztartásban élők koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutatnak, és sokan ismét munkába állhatnának, ha szűréssel ki lehetne mutatni, hogy mentesek a Covid-19-et okozó vírustól.

Boris Johnson csütörtöki videoüzenetében elmondta: az utóbbi két hétben a kormány 397 millió egységnyi védőeszközt juttatott az NHS dolgozóinak.

A hétvégén megnyílik Londonban az a hatalmas, négyezer személyes átmeneti koronavírus-kórház, amelyet a brit főváros legnagyobb fedett rendezvényközpontjában, a kelet-londoni ExCel csarnokban alakítanak ki a hadsereg segítségével. Emellett két hasonló, csak koronavírus-fertőzésben megbetegedett pácienseket ellátó, több ezer személyes átmeneti kórház létesül a közép-angliai Birminghamben és az északnyugat-angliai Manchesterben is.

Rovatok