Index Vakbarát Hírportál

A franciáknál 6500 fölött a halottak száma, Spanyolországban közel 900 halott egy nap alatt

2020. április 3., péntek 09:57 | aznap frissítve

Németországban 6714 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és ezer fölé emelkedett a koronavírussal fertőzött halálos áldozatok száma – írja a BBC. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az elmúlt 24 órában 145 új olyan halálesetet jelentettek, amikor az elhunyt koronavírus-fertőzött volt. 

Az amerikai Johns Hopkins University szerint ugyanakkor a fertőzöttek valós száma már 85 ezer körüli lehet Németországban. Ha ez igaz, az azt jelentené, hogy a német fertőzöttek száma már meghaladja a kínai hivatalos fertőzöttek számát.  A Worldometers oldalon gyűjtött adatok szerint Németországban több mint 22 ezer gyógyult van. A DPA hírügynökség szerint továbbra is Bajorországban a legmagasabb a fertőzöttek száma, ott százezer lakosra több mint 146 regisztrált fertőzött jut.

Spanyolországban pénteken már második napja kilencszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint. Az elmúlt nap során 932-en veszítették életüket, ezzel 10 935-re emelkedett a koronavírusos megbetegedésben elhunytak száma.

Az azonosított fertőzöttek száma itt 7472-vel nőtt, és összességében elérte a 117 710-et.

A spanyol kórházakba 2524-en kerültek az elmúlt 24 órában, a járvány január végi kezdete óta pedig összesen 56 637 pácienst láttak el a fertőzés miatt. Az intenzív osztályokon ápolt betegek száma 324-gyel emelkedett egy nap alatt, összességében 6416-ra. A fertőzöttek közül 3777 embert nyilvánítottak egészségesnek, a koronavírus-fertőzöttek közül eddig 30 513-an gyógyultak meg  - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium által közzétett adatokból.

A legtöbb, 34 188 esetet továbbra is a madridi tartományban szűrték ki, egy nap alatt 2003 újabb fertőzöttet azonosítottak, írja az MTI. A halálos áldozatok száma a 6,5 millió lakosú autonóm közösségben 4483, a gyógyultaké 13 850.

Ausztriában péntek estére 11383-ra nőtt a fertőzöttek száma, 1074-en vannak kórházban, közülük 245-en intenzíven. Az országban 2022 ember gyógyult meg és 168 áldozata volt a vírusnak. Az osztrák kancellár, Sebastian Kurz pénteken arról beszélt, hogy átnézik hétvégén a számokat és lehetséges, hogy enyhíteni fognak az üzleteket érintő szabályokon - viszont akkor is csak szájmaszkban és egymástól egyméteres távolságot tartva lesznek a boltok látogathatók. A kancellár arra is kérte a lakosságot, hogy húsvétkor mellőzzék a családi ünnepségek megtartását. Csütörtök este az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen az ORF osztrák országos közszolgálati televízióban, az MTI híradása szerint azt mondta,

Hosszabb ideig ki kell tartanunk. Nem tudom pontosan, meddig tart a válság, de abban biztos vagyok, hogy egyszer elmúlik.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 588-an haltak meg, 6500 fölött a vírus áldozatainak száma az MTI szerint. A mai adat volt az eddigi legmagasabb, az összes elhunyt közül pedig 5091-en kórházban, 1416-an pedig idősek otthonában haltak meg. Az idősek otthonában történő halálesetekről csak csütörtök óta közölnek adatokat a hatóságok, pedig már a járvány eleje óta emelkedik az ottani halálozások száma: sok ápoló be is költözött az otthonba, hogy ezzel is óvja a bennfekvőket a kintről hozott fertőzésveszélytől. 

Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse elmondta: a 64 338 regisztrált fertőzött közül 27 432-en vannak kórházban, ami 1186-tal több mint csütörtök este. Intenzíven 6662-en vannak jelenleg. Salomon azt is mondta, hogy Franciaország "még nem érte el a görbe tetejét".

Az Egyesült Királyságban 684-en haltak meg a vírus miatt 24 óra alatt. Az országnak jelenleg 38 ezernél is több koronavírusos esete van, összesen 3605 ember vesztette életét a vírus miatt. A járvány súlyosságát mutatja, hogy Erzsébet királynő rendkívüli tévébeszédet is tart vasárnap este 8 órakor. A királynő március közepén már kiadott egy írásos nyilatkozatot, amiben arra buzdította az embereket, hogy összefogással és az első vonalban dolgozók támogatásával segítsenek legyőzni a járványt, rendkívüli tévébeszédet azonban akkor nem tartott, és ez egyébként is ritkán fordul elő.

Érdekli, hogyan áll a járvány most a világban?  Itt megnézheti .

Rovatok