Index Vakbarát Hírportál

Több halálos áldozata van a koronavírusnak New Yorkban, mint a 9/11-es terrortámadásnak volt

2020. április 7., kedd 17:34 | aznap frissítve

Már most több halálos áldozata van New York Cityben a koronavírusnak, mint ahány halálos áldozata volt 2001-ben a szeptember 11-ei, World Trade Center elleni terrortámadásnak – írja Guardian.

A kedden közzétett legfrissebb adatok szerint a városban legalább 3202 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzöttek közül. A 9/11-es terrortámadásnak New York városában 2753, az USA-ban összesen pedig 2777 áldozata volt.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden, a szokásos napi sajtótájékoztatóján az MTI szerint arról beszélt:

az elmúlt nap ugyanakkor a halottak számát tekintve a  legszomorúbb nap volt az állam számára.

Csak hétfőn 731 beteg halt meg a koronavírus miatt, ezzel csak ebben az államban 5489-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. 

Cuomo szerint ugyanakkor azzal, hogy az emberek távol maradnak egymástól sikerült megváltoztatni a járvány görbéjét, ezért úgy gondolja, hogy a helyzet stabilizálódik.    A politikus hangsúlyozta: van elégséges ágy a betegek kezeléséhez, de nincs megfelelő számú orvos és ápoló. A napokban New Yorkba érkezett kórházhajón az ágyak felén, - 500 kórházi ágyon -  Covid-19-es betegeket kezelnek.   

Még csak 37 nap telt el a járvány kitörése óta

- jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az 1918-ban pusztított spanyolnátha-járvány hat hónapig tombolt. A demokrata párti kormányzó megköszönte a republikánus Donald Trump amerikai elnöknek, hogy "gyorsan cselekedett" New York megsegítésében. Egyben még több szövetségi segítséget kért a gazdaság talpra állításához.

 A sajtókonferencián, kérdésre válaszolva, Andrew Cuomo kitért arra is, hogy a járvány az afroamerikai lakosságot érintheti a legnagyobb mértékben. Erről még nem készült erről felmérés, de a kormányzó azt ígérte, a héten ezt is részletesen feltárják. Hétfőn Lori Lightfoot, Chicago polgármestere azt közölte, hogy a fertőzésben ott meghaltak öbb mint 70 százaléka afroamerikai volt, annak ellenére, hogy a chicagói lakosságnak csak a 30 százaléka afroamerikai. 

Dr. Cameron Webb, egy afroamerikai orvos, aki a Virginia államban szeretne bejutni a kongresszusba, a BBC-nek azt mondta: az USA faji és gazdasági egyenlőtlenségeit tovább fokozta a világjárvány.

Az első koronavírushoz köthető halálesetet New Yorkban március 13-án regisztrálták.

Az Egyesült Államokban a koronavírus áldozatainak száma már meghaladja a tízezret.

Rovatok