Index Vakbarát Hírportál

Az EU 20 milliárd euróval segíti Afrika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség országait

2020. április 8., szerda 19:12

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden jelentette be, hogy az Európai Unió több mint 15 milliárd eurós támogatással segíti a gyengébb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokat abban, hogy legyőzhessék a koronavírus-járványt. Egy szerdai konferenciahívást követően aztán Josep Borrell, a Bizottság alelnöke bejelentette, hogy ennél is nagyobb, 20 milliárd eurós összeggel segítik meg Afrikát, Ázsiát és a Csendes-óceáni térséget – írja a Guardian.

Borrell elmondta, a vírus ellen csak akkor nyerhetünk, ha mindenhol sikerül legyőznünk, ezért ő személy szerint még ennél is nagyobb összegre számított. 4 milliárd dollárt a tagállamok ajánlottak fel, további egymilliárdot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank biztosít, a többi az EU meglévő, a maradék pénzt pedig a támogatásra szánt költségvetésének áttervezésével teremtik majd elő. Az uniós tisztviselők azonban továbbra is tartják, hogy ennek ellenére egyik tagállam sem fog kevesebb pénzt kapni a járvány előtt ígértekhez képest és a jelenleg zajló kulcsfontosságú EU-s programok is tovább folytatódnak majd.

Afrika számára 3,25 milliárd dollár különítenek el, további 3,07 milliárd pedig az Unió határain, vagy azok közelében található országokhoz kerül majd, köztük például Törökországgal, Fehéroroszországgal és a balkáni országokkal. Fehéroroszország külön kérte is a támogatást, ők a tervek szerint 60 millió eurót kaphatnak majd. Az EU számára egyértelműen Afrika tűnik a legfontosabbnak, amellett ugyanis, hogy szoros kapcsolatban van Európával, a legtöbb ottani országban nagyon rossz helyzetben van az egészségügy.

Rovatok