Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus-veszély miatt körülzárták a világ legnagyobb menekülttáborát

2020. április 8., szerda 19:52

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében Banglades déli részén lezárták azt térséget, ahol több mint egymillió, Mianmarból érkezett rohingja menekült él.

ismertette az MTI a helyi hatóságok szerdai döntését. A Cox's Bazarnak nevezett régióba2017-ben érkezett mintegy 750 ezer ember, aki a mianmari hadsereg vallási-etnikai tisztogatása miatt menekült el hazájából, de Bangladesben sem látják őket szívesen, menekült helyett illegális bevándorlóként kezelik őket.

A világ legnagyobb menekülttáborának tartott térségébe mostantól nem lehet belépni, illetve onnan nem lehet kijönni - jelentette be a helyi vezetés, hozzátéve, hogy szigorú jogi lépéseket tesznek azokkal szemben, akik megsértik a rendelkezést. Bangladesben 218 koronavírus-fertőzést és 20 halálesetet jegyeztek fel eddig az egészségügyi hatóságok. Az országban kijárási korlátozásokat vezettek be, és bezártak az iskolák.

Segélyszervezetek az utóbbi időkben többször is igyekeztek felhívni arra a figyelmet, hogy a rohingják menekülttáboraiban katasztrofális következményekkel járna a koronavírus elterjedése. Miközben az ENSZ dolgozói a kézmosás és a fizikai távolságtartás fontosságára hívják fel a menekültek figyelmét, a táborokban négyzetkilométerenként 40 ezer fős a népsűrűség, állandó az ivóvízhiány, és hiányoznak a járvány elleni védekezés alapvető kellékei.

A menekülttáborokban egyelőre még nincs fertőzött, egyetlen esetet jelentettek márciusban, egy Szaúd-Arábiából visszatérő férfinél, neki azóta két alkalommal is negatív lett a tesztje. 

Rovatok