Index Vakbarát Hírportál

Két nappal a járvány végének bejelentése előtt Kongóban ismét megjelent az ebola

2020. április 10., péntek 20:44

Ismét felütötte a fejét az ebola a Kongói Demokratikus Köztársaságban: egy újabb fertőzésről adott hírt a kormány pénteken, két nappal azelőtt, hogy hivatalosan kihirdette volna a járvány végét. Az ebolás beteget a kelet-kongói Észak-Kivu tartomány Beni városában azonosították. Ugyanez a település volt a legutóbbi járvány gócpontja. Röviddel a fertőzésről szóló kormányzati bejelentés után a helyi hatóságok közölték, hogy a beteg meghalt, írja az MTI.

Kongót hivatalosan csak akkor nyilvánítja az Egészségügyi Szervezet (WHO) ebolamentessé, ha 42 napig nem történik újabb fertőzés. A mostani eset előtt utoljára február 17-én regisztráltak új beteget, és a kinshasai kormány azt tervezte, hogy vasárnap be is jelenti a járvány végét. Az ebolajárványok vége felé egyébként nem ritka az újabb esetek előfordulása, és ez nem jár feltétlenül a betegség újbóli elszabadulásával. Kutatók szerint az ondósejtekben akár 550 napig is megmarad a vírus.

A legutóbbi járvány, amely az ország történetének második legsúlyosabb ebolajárványa volt, 2018 nyarán kezdődött, közel másfél évig tartott, és 2200 emberéletet követelt. Az afrikai ország keleti határvidékén több mint 3400-an kapták el a kórt. 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO etióp főigazgatója közölte pénteken a Twitteren: a szervezet arra számít, hogy újabb megbetegedések lesznek az országban, és felkészült arra, hogy reagáljon rá. Mike Ryan, az WHO rendkívüli helyzetekkel foglalkozó hivatalának vezetője megjegyezte, hogy az eset egyfajta lecke az koronavírus okozta világjárvány kezeléséhez.

A hatalmas kiterjedésű afrikai országban a koronavírus okozta COVID-19 betegség is terjed. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint az országban 215 fertőzöttről tudnak a hatóságok, 20-an haltak bele a kórba, és 13-an gyógyultak meg.

Rovatok