Index Vakbarát Hírportál

Kínában megnőtt az idegengyűlölet a koronavírus-járvány új hulláma miatt

2020. április 11., szombat 11:00 | aznap frissítve

Kína déli részén, Kantonban a híradások szerint megnőtt az idegengyűlölet, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az új koronavírus-fertőzés második hullámától tartanak, a külföldről behurcolt fertőzések miatt. 

A hírek szerint elsősorban az afrikai származású embereket érinti, hogy nem kapnak hotelszobát, vagy felmondják az albérletüket, ezért a közösségi oldalakon is terjedő felvételek szerint egyre többen kerülnek utcára. Köztük rengetegen olyanok, akik a közelmúltban nem utaztak, vagy nem kerültek kontaktusba fertőzött emberekkel. 

Többen arról számolnak be, hogy feltételezhetően a bőrszínük miatt néha véletlenszerűen kötelezik őket arra, hogy tesztnek vessék alá magukat, vagy 14 napos karantént rendelnek el, annak ellenére, hogy nincsenek tüneteik, és nem találkoztak fertőzött emberrel. 

A héten azt mondták a hatóságok, hogy a legnagyobb veszélyt most az jelenti Kínára, hogy külföldről hurcolják be a vírust, arról azonban kevés szó esik, hogy a külügyminiszter március 26-i közleménye szerint 90 százalékban kínai útlevéllel érkeznek az országba a fertőzöttek. Ugyanakkor visszautasították azokat az állításokat, hogy máshogy kezelnék a külföldi állampolgárokat az országban, és elítéltek minden olyan lépést, ami hátrányosan megkülönböztetne bármilyen etnikai csoportot.

Az afrikai közösség elleni gyűlölet akkor erősödött meg, miután április 4-én a hírek szerint egy nigériai állampolgár megtagadta a tesztet, és az egészségügyi dolgozókra támadt. Később bejelentették, hogy öt nigériai állampolgár koronavírustesztje lett pozitív. 

(Borítókép: Aly Song/Reuters)

Rovatok