Index Vakbarát Hírportál

Tévénézős videója miatt támadják a japán miniszterelnököt

2020. április 13., hétfő 11:02 | aznap frissítve

Twitterre feltöltött, az eredetileg a japán polgárok kedélyének javítását célzó videója miatt támadják Japán miniszterelnökét, Abe Sinzót, aki egy vasárnap megjelent videóban kutyát simogatva tévézik, majd belekortyol egy bögrébe. A videó mellé azt írta Abe, hogy 

Nem találkozhatunk a barátainkkal, és nem ülhetünk le velük egyet inni. Ugyanakkor az [otthon maradást célzó] intézkedések sok életet megmentenek, és csökkentik a nagy kihívással szembenéző egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomást. Köszönet jár mindenkinek az együttműködéséért.

Abe ezzel próbálta meghálálni az otthon maradó emberek erőfeszítéseit, amit önkéntes alapon, kompenzáció nélkül tesznek meg. Japánban ugyanakkor a vállalatok csaknem 80% nem engedheti meg, hogy otthoni munkavégzésre álljon át, ezért is támadják az otthon maradást szorgalmazó intézkedéseket.

Szintén felmerült problémaként a videó kapcsán, hogy abban megjelenik a gitáron játszó énekes, Hisino Gen, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy felhasználják a róla készült felvételt.

Tovább gyorsul a járvány terjedése

Japánban vasárnapra 7370-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma, vasárnap 622 új esetet regisztráltak, miközben az áldozatok száma 123-ra nőtt az eddigi napi csúcsot jelentő 15 új koronavírusos halálesettel.

Ennek ellenére a kormány hétfőn arról tájékoztatott, hogy nem látja okát, hogy kiterjesszék a Tokió és több más nagyobb város, illetve prefektúra esetében elrendelt szükségállapotot, amely értelmében a helyi hatóságok akár az otthon maradásról is dönthetnek.

Havi 300 millió maszk készülhet

A SoftBank elnök-vezérigazgatója, Szon Maszajosi koreai-japán milliárdos bejelentette, hogy sikerült megállapodnia egy gyártóval, ami havi 300 millió maszkot készít majd a védekezés segítésére. A maszkokat a kínai autógyártó, a BYD készíti majd, amely kizárólag a SoftBankot szolgálja majd ki. A 300 millió maszk harmada, 100 millió darab N95-ös védőmaszk lesz, a többi pedig sebészi maszk, közölte Szon, hozzátéve, hogy előbb az egészségügyi hálózatot szolgálnák ki, majd a fennmaradó készletet a lakosság rendelkezésére bocsátanák.

Korábban Abe Sinzó is arról beszélt a szükségállapot elrendelésekor, hogy Japán havi 700 millió eldobható maszk készítésére készül.

Kartonágyak a tokiói reptéren

Eközben a tokiói Narita repülőtéren kartonból készült ágyakat állítottak fel. Ezeken azokat a beutazókat helyezik el, amíg a koronavírustesztjük eredményére várakoznak, akik nem kapnak helyet a kormány által kijelölt közeli szállodákban, és akiknek nincs ismerősük vagy rokonuk Tokióban.

A közösségi médiában viszont felmerült, hogy ezzel a megoldással éppen a terjedést, és nem a megelőzést segítik a koronavírus-járvány kapcsán.

Újabb, korábban gyógyultnak nyilvánított dél-koreai betegeknek lett pozitív a tesztje

Dél-Koreában 116-ra nőtt azoknak a betegnek a száma, akiknek másodszor is pozitív lett a vírustesztjük azután, hogy korábban már gyógyultan engedték el őket a kórházból. Dzsong Unkjong, a koreai betegségmegelőző központ (KCDC) igazgatója hétfőn közölte, hogy a másodszor is pozitívra tesztelt pácienseknél inkább a betegség kiújulásáról, mintsem újrafertőződésről lehet szó, és ezek a betegek valószínűleg nem fertőznek.

A kormány vezetői felszólították ugyan a lakosságot, hogy tartsanak fenn szigorú társas elkülönítést legalább április 19-ig, de az esetek számának csökkenésével és az idő tavasziasra fordultával egyre több ember hagyja figyelmen kívül az ajánlásokat. Az operatív törzs hétfői ülésén hétfőn Csung Szje Kjun miniszterelnök közölte, hogy rövidesen új iránymutatásokat dolgoznak ki, amelyekkel felkérik a lakosokat, hogy kerüljenek minden társas rendezvényt és csak létfontosságú esetekben menjenek ki a lakásaikból.

Rovatok