Index Vakbarát Hírportál

Belpolitikai csata lett a romániai ortodoxoknak adott kijárási engedményből

2020. április 15., szerda 09:27 | aznap frissítve

Marcel Vela román belügyminiszter kedd este bejelentette, hogy a román ortodox egyház hívei számára enyhítik a kijárási korlátozásokat a közelgő ortodox húsvét idejére. A belügyminisztérium és az ortodox egyház közt kötött megállapodás értelmében a romániai ortodox keresztények a hétvégén (április 19-20-án) a szükségállapot ellenére elhagyhatják otthonaikat, hogy egyházközségük templománál átvehessék a megszentelt húsvéti kenyeret, írja a Maszol.

Marcel Vela közölte, hogy a hívek ortodox nagypénteken és nagyszombaton reggel héttől délután ötig vehetik át a megszentelt kenyereket. A kenyér átvételére induló híveknek lakhelyelhagyási nyilatkozatot kell kitölteniük, amiben a templomukat kell megjelölni úticélként. A templomoknál az egyház alkalmazottai és fehér karszalagot viselő önkéntesek osztják szét a kenyereket – nekik kell gondoskodni arról is, hogy mindeközben az emberek betartsák a szociális távolságot.

Szombat este 8 óra után az ortodox húsvét keretében a Jeruzsálemből érkező szent lángot az egyház önkéntesei és rendőrök osztják szét a híveknek. A hívek kimehetnek a lakhelyük vagy portájuk elé az utcára átvenni a lángot, de nem alkothatnak háromfősnél nagyobb csoportokat, mondta el Marcel Vela. A szent lángot a belügyi szervek képviselői juttatják el a kórházakhoz, a szociális központokhoz és a karanténközpontokhoz.

A belügyminiszter egyúttal megköszönte a nyugati-keresztény egyházak romániai tagjainak, azaz a katolikus, református, unitárius és evangélikus közösségeknek, hogy az elmúlt hétvégén fegyelmezetten ünnepelték a húsvétot.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerint felelőtlen és diszkriminatív a kijárási tilalom belügyminiszteri enyhítése, mert semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, ezzel pedig veszélybe sodorja a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott óvintézkedések eddig elért eredményeit, írja a Maszol az RMDSZ-re hivatkozva. "A belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom" – fogalmaz a magyar párt közleménye, ami szerint Marcel Vela veszélybe sodorja az országot:

A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal vetné vissza. [...] Egyértelmű, hogy ez az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívekkel szemben. Különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie.

Az RMDSZ arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne erősítse meg a megállapodást és utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására. A romániai magyar párt egyúttal áldott húsvétot kívánt az ortodoxoknak, arra kérve őket, hogy "maradjanak és ünnepeljenek otthon".

Klaus Iohannis román államfő sem ért egyet azzal, hogy a hét végi ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte a kormánytól. Iohannis szerint a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat, ezért szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben "az ünnepek után temetések lesznek".

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) szerint milliók életét kockáztatja az ortodox egyház és a belügyminisztérium azzal, hogy megegyeztek az ortodox húsvét megünnepléséről. Az erdélyi ellenzéki magyar pártok szövetségével létrejött Erdélyi Magyar Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét végén a nyugati keresztény egyházak híveinek tömegei értették meg, a jelenlegi válságos helyzetben milyen kiemelt jelentőségük van a hatósági óvintézkedéseknek, melyek felülírtak eddigi szokásokat is.

"A katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény"

A bírálatokra reagálva Marcel Vela belügyminiszter a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: éppen azért akart világos szabályozást az ünnepre, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyes gyülekezéseket. Vela szerint fennállt a veszélye, hogy a hívek az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek uszítására a feltámadás éjszakáján "megrohamozzák" a templomokat, és arra kényszerítik a belügyminisztériumot, hogy erőt alkalmazzon távol tartásukra. Arra a kérdésre, hogy miért tettek kivételt az ortodox egyházzal, és miért nem biztosítottak hasonló feltételeket a katolikus és protestáns egyházaknak, amelyek hívei a múlt hét végén ünnepelték Jézus feltámadását, a belügyminiszter azt mondta: a katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény.

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt az új típusú koronavírus-járvány, az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg. A szerdán kora délután közölt hivatalos adatok szerint 7216-ra emelkedett a megbetegedettek száma. Soha nem jegyeztek azonban a járvány kezdete óta annyi halálesetet egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon elhunyt 30 beteggel 362-re emelkedett a kór romániai halálos áldozatainak száma. A súlyos esetek száma enyhén nőtt: jelenleg 245 személyt ápolnak a kórházak intenzív terápiás osztályain. Újabb rekordot döntött a gyógyulttá nyilvánítottak száma is. Az elmúlt napon 166-an hagyhatták el a kórházat. Az 1217 gyógyult a megfertőződöttek 17 százalékát teszi ki. Az adatokból az olvasható ki, hogy Romániában folyamatos a járvány terjedése, de napról napra ingadozik az új fertőzöttek száma.

Teljes hétvégére kiterjedő kijárási tilalom a Nyugat-Balkánon

A Szerbia előtt álló ortodox húsvéti hétvégén a korábbiaknál is hosszabb kijárási tilalomra lehet számítani. A szerb elnök bejelentése szerint péntek 17 óra és kedd 5 óra között lesz tilos az utcára lépni az országban élőknek.

Aleksandar Vucic kedd este a szerbiai közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy "az utóbbi száz év legnagyobb gazdasági válságának vagyunk a szemtanúi". Mint mondta, az ország vezetése arra fog törekedni, hogy legfeljebb három-, de inkább kétszázalékos legyen a gazdaság visszaesése. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a szerb GDP három százalékkal esik vissza 2020-ban, jövőre viszont akár 7,5 százalékos is lehet a növekedés. Szerbiában egy nap alatt 4054-ről 4465-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Szerbiában tizenkét idősotthonban jelent meg eddig a koronavírus, 208 bennlakó, illetve 30 alkalmazott tesztje lett pozitív, írja a Szabad Magyar Szó Zoran Đorđević munkaügyi miniszter közleményére hivatkozva. Kilenc idős személy kórházba került, miután egy szendrői (Smederevo) idősotthonban koronavírus-fertőzötteket találtak. A szendrői idősotthonban 41 ember ellenőrzését végezték el, és a személyzet 38 tagját is tesztelték, mindezek után az "Oaza mira" nevű intézményt tíznapos vesztegzár alá helyezték.

Montenegró is szigorítana a kijárási tilalmon és a gyülekezési szabályokon az ortodox húsvét hétvégéjén. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az egyházi szertartásokat hívek nélkül kell megtartani. A szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjét múlt vasárnap előállították, mert a tilalom ellenére nyilvános istentiszteletet tartott. A rendőrfőkapitány bejelentése szerint húsvétkor még szigorúbban járnak majd el a tilalom megszegői ellen. Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak.

Észak-Macedóniában sem lesznek nyilvános istentiszteletek, és teljes hétvégi kijárási tilalom lép életbe csütörtök délutántól kedd reggelig. Oliver Szpaszovszki miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be az előírásokat, és maradjon otthon. Észak-Macedóniában keddről szerdára 854-ről 908-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában feltehetőleg már nem folytatódik az idei tanév, az iskolások online oktatás keretében vizsgáznak majd, és ennek alapján kapják meg érdemjegyeiket - írta a boszniai sajtó. A nyugat-balkáni országban 24 óra alatt 1037-ről 1083-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Koszovónak várhatóan mindaddig nem lesz új miniszterelnöke, amíg tart a járvány, habár Isa Mustafa, a tavaly októberi választás "második helyezettje" kedden bejelentette, akár azonnal hajlandó lenne átvenni a kormányfői tisztséget a bizalmi szavazáson elbukott Albin Kurtitól, amennyiben az államfő erre kérné. Az utóbbi 24 órában tízzel, 377-ről 387-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a kis balkáni államban.

Horvátország a zágrábi földrengésre és a koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztja a humanitárius segítségre szoruló gyermekek befogadását a görögországi menekülttáborokból, közölte a belügyminisztérium. Horvátország egyike volt azon nyolc európai uniós tagállamnak, amely önkéntes alapon olyan gyermekeket fogadott volna be a túlzsúfolt görög menekülttáborokból, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkeztek, és 14 éven aluliak. A koronavírus-járványra hivatkozva Írország is halasztást kért.

A görög hatóságok – európai pénzügyi támogatással – a kiskorú gyermekeket tranzitközpontokban különítik el, és felkészítik őket az áthelyezésre más európai uniós tagállamokba. Horvátország és Írország mellett Luxemburg, Németország, Franciaország, Finnország, Portugália és Litvánia csatlakozott a humanitárius kezdeményezéshez, mivel  támogatni akarják Görögországot abban, hogy megbirkózzon a szigetein rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel. Eddig mindössze Németországba és Luxemburgba helyeztek át gyerekeket, a számok pedig országról országra változnak. Horvátország még nem közölte, hány kiskorút fogadna be.(MTI)

(Borítókép: román ortodox pap fűzfaágakat oszt az egyhéáz híveinek a közelgő húsvét alkalmából április 12-én. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

Rovatok