Index Vakbarát Hírportál

Berobbant a szingapúri esetszám is, de a kis állam profin kezeli a járványt

2020. április 16., csütörtök 12:13

A nagyon sűrűn lakott ázsiai kisállamok, Szingapúr, Hongkong és Tajvan veszélyeztetett helyzetben vannak, de a transzparens járványkezelés és a fegyelmezett lakosság eddig kordában tartotta a koronavírust.

Szingapúrban is berobbant a koronavírus, egyetlen nap alatt 447 fővel nőtt a fertőzöttek száma, ami az összesen 3699 beteghez viszonyítva komoly ugrásnak számít – írja a CNN.

Ázsia más országaiban is hirtelen nőtt meg az esetszám, Japánban 488-cal nőtt a megbetegedések száma, és ért el 9294 főt az összes fertőzés. Indiában pedig 1578 fővel, majdnem 12 ezer főre emelkedett a megbetegedések száma.

Szingapúri zárás

Egy Szingapúrban élő forrásunk szerint a világ egyik legfejlettebb egészségügyi ellátásával rendelkező Szingapúrban az autoriternek tartott állam határozottan és transzparensen kezeli a járványt.

Jelenleg minden zárva van, ami nem létszükséglet, az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák, a benzinkutak és az az optikák működnek, a roham koncentráltságát enyhíti, hogy Szingapúrra jellemző módon még a viszonylag nagy üzletek is éjjel-nappaliak.

A kávézók és az éttermek elvitelre dolgoznak, szintén újdonságnak számít Szingapúrban, hogy az utcán elvitelre, lefóliázva alkoholt is lehet kapni, például akár egyetlen pohár bort is.

Leterheltség

A kórházak egyelőre nincsenek túlterhelve, a magas esetszámhoz képest kevesebben, 30-an vannak intenzív osztályon, és eddig 10 az áldozatok száma.

A kormányzat a nagyon részletes és transzparens tájékoztatás, amely például itt érhető el, a több tízezer tesztelés és kontaktkeresés, illetve a karanténrendszer híve.

A tapasztalatok szerint a kontaktkutatások alapján körülbelül  8-10 százalék a fertőzés átadása azok között, akik szoros kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel, a 0,3 százalékos mortalitás nagyon kedvezőnek számít. 

A rendkívül alapos tájékoztatás amúgy is jellemző a régió országaira, mint a hongkongi hivatalos oldal dashboardján látható, Hongkong épületekre lebontva mutatja meg a lakosságnak, hogy hol lehet fertőzésre számítani.

Munkásszállókon nőtt az esetszám

Az esetszám valójában azért ugrott meg, mert bizonyos tömeges karanténhelyszíneken hirtelen sokan megbetegedtek. A szingapúri kormány ugyanis munkásszállókon és használatba még nem adott bérlakásokban tömeges karantént alakított ki olyan vendégmunkások számára, ahol felbukkant a fertőzés.

Érdekes gyakorlat, hogy mivel a szingapúri állami vezetés szeretné ledobni magáról a „rendőrállam” megbélyegzést, ezért szinte minden intézkedését pontosan elmagyarázza a lakosságnak, például leírja, hogy a közúti ellenőrzések nem a kijárási tilalmat, hanem az ittas vezetést kontrollálják.

Fegyelmezett lakosság

A lakosság nagyon fegyelmezett, maszkot, gumikesztyűt mindenki hord, a boltok előtt is fel vannak festve a várakozást szolgáló távolságtartó csíkok, amelyet mindenki betart, és a bejáratnál ellenőrzik a kötelező maszkviselést és testhőmérséklet mérés is zajlik.

A kormány április 6-tól, május 5-ig vezette be a kijárási korlátozást, érthetetlen módon, az amúgy fegyelmezett helyiek, illetve főleg a külföldiek közül április 5-én sokan „búcsúbulit” rendeztek, ami meredek emelkedéshez vezethetett a fertőzésben.

Japán szigorítás

Abe Shinzo japán miniszterelnök közben jelentette, hogy mivel a vírus a japán nagyvárosokon kívül is terjed, például az azonos betűkből álló anagrammisztikus Tokióban és Kiotóban, így a rendkívüli intézkedéseket országszerte kiterjeszti és meghosszabbítja május 6-ig.

A vészhelyzet korábban csak hét városra terjedt ki.  A miniszterelnök minimalizálni szeretné a lakosság mozgását az aranyhét alatt, az április végétől május 6-ig tartó nemzeti ünnepek sorozatán. Az idén a japánok utazós hete úgy jön ki, hogy május 3án lesz az alkotmány napja, 4-én a zöld nap és 5-én a kodomo no hi, a gyermekek nagy ünnepe.

Azt is bejelentette, hogy fontolóra veszi azt, hogy a japán lakosságnak kiosztott pénz szabályai megváltozzanak. Az első terv az volt, hogy a legszegényebb családok kapnak  300 ezer jent (körülbelül 900 ezer forintot), az új terv szerint szélesebb körben és fejenként kapnának a japánok 100 ezer jent (300 ezer forintot).

Indiai furcsaságok

Eközben India is különleges járványhírekkel hallatott magáról. Egy pizzafutár miatt 72 család került karanténba Indiában, mert kiderült, hogy az ételszállító tizenéves fiú koronavírus-fertőzött - adták hírül csütörtökön indiai egészségügyi tisztségviselők.

A futár ugyanakkor a vizsgálatok szerint nem járt másutt fertőzött területen, és valószínűleg valamelyik pizzarendelőtől kaphatta el a vírust. Munkáltatója, egy pizzaláncolat végigkövette a futár szállításait 15 napra visszamenőleg, és 72 cím gyűlt össze. Az érintett családok tesztelése folyamatban van, a futár pedig kórházban. A szóban forgó pizzaszállítások Újdelhi déli részén történtek. 

Tapovan városa pedig azzal lett vilghírű, hogy 10 korlátozást sértő külföldi állampolgárnak az lett a büntetse, hogy 500-500 alkalommal le kellett írniuk, hogy "bocsánat". ez így még nem is lenne olyan megterhelő feladat, de valójában a pontos szöveg, amit félezerszer le kellett körmölniük, így szólt:

I did not follow the rules of lockdown so I am so sorry,"

Rovatok