Index Vakbarát Hírportál

A tiltás ellenére több tucat kenyai hagyta ott a nairobi kijelölt karantént

2020. április 16., csütörtök 10:04

Hiába van két egymást követő negatív tesztjük, a nairobi izolációs központot nem hagyhatták volna el azok a kenyaiak, akik az országba érkezésük után (még a határzár előtt) azonnal karantén alá kerültek, hogy így óvják meg a lakosságot a vírus terjedésétől. Közülük most több tucatnyian döntöttek úgy, hogy a tiltás ellenére otthagyják a központot, mondván a körülmények elviselhetetlenek ott, ráadásul a kormány folyamatosan hosszabbítja a kötelezően ott töltendő időt, nyilatkozták a BBC-nek. 

Mostantól nem áll szándékunkban visszamenni a karanténba. Először is, nem tudunk fizetni, másodszor pedig nincs semmilyen tudmányos indoklás arra, hogy miért kellene ott tartózkodnuk

– nyilatkozta a lapnak Simon Mugambi szerdán, a Kenyatta University karanténközpontban. Azon túl, hogy két negatív teszt után sem engedik ki őket, Mugambi szerint a kormány már kilátásba helyezte, hogy a jövőbeni teszteket nekik kellene majd kifizetniük.  

A Worldometer adatai szerint Kenyában eddig összesen 225 igazolt koronavírus-fertőzöttről tudnak, a betegségbe tízen haltak bele az országban.

Közben az AFP arról számolt be, hogy Nigériában biztonsági ügynökök 18 embert öltek meg a kornavírus miatti korlátozások betartatásakor. Egy szerdai jelentést szerint, amit a Nemzeti Emberi Jogi Szervezet tett közzé 105 panasz érkezett hozzájuk a biztonsági erők miatt, pontosabban azért, mert megsértették az emberi jogokat Nigéria 24 államában és Abujában. A panaszok között 8 dokumentumban írnak törvénytelen bánásmódról, ami 18 ember halálához vezetett. 

Miközben a Covid-19 11 halálos áldozatot követel, az ügynökök törvénytelenül végeznek 18 emberrel, csak hogy betartassák a szabályokat

– nyilatkozták a korábban hatályos számokról az emberi jogi szervezet munkatársai.

A rendőrség szóvivője, Frank Mba szerint a szervezet túl általánosan fogalmazta meg az állításait, meg kellene adniuk a rendőrség által meggyilkolt személyek nevét, számát, és a helyet, ahol meghaltak, hogy megfelelően utána tudjanak járni a történteknek, mondta Mba az AFP-nek. Hozzátette: a rendőrség a jövőben is el fog járni a korlátozások betartatásában.

A BBC közben arról ír, hogy az országban meghalt egy újabb koronavírussal fertőzött orvos, miután maga is elkapta a betegséget az egyik páciensétől, a magánrendelésén. Emeka Chugbót hétfőn, súlyos tünetekkel vitték be a lagosi egyetemi oktatókórházba, szerdán pedig már el is hunyt, közölte a kórház. A hatvanéves orvos krónikus betegségeiről csak annyit írt a BBC: asztmás volt. Chugbo páciense, akit a magánrendelésén kezelt, múlt héten halt meg. A Nigériai Orvosi Szövetség arra kéri a kormányt, hogy biztosítson elegendő mennyiségű védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók számára.

Rovatok