Index Vakbarát Hírportál

Négyszáz rohingja menekült hánykolódott hónapokig a tengeren, most mentették ki őket

2020. április 16., csütörtök 08:49

A bangladesi parti őrség megmentett a saját területi vizein csaknem 400 rohingja menekültet, aki két hónapon át hánykolódott és éhezett a tengeren egy halászhajón, amellyel eredetileg Malajziába indultak el egy bangladesi menekülttáborból, de a maláj hatóságok nem engedték őket kikötni - írja az MTI. 

A menekülthajót három napon át keresték a Bengáli-öbölben, miután tudomást szereztek a létéről. A fedélzetén 382 éhező ember - zömmel nő és gyerek - volt, több mint 30 már meghalt, és holttestüket a vízbe dobták - közölte a partiőrség.  

Bangladesben több mint egymillió, Mianmarból elűzött rohingja él zsúfolt menekülttáborokban. Korábban írtuk, hogy Banglades déli részén - a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében -lezárták azt a térséget, ahol a rohingják élnek.

Segélyszervezetek az utóbbi időkben többször is  igyekeztek felhívni arra a figyelmet , hogy a rohingják menekülttáboraiban katasztrofális következményekkel járna a koronavírus elterjedése. Miközben az ENSZ dolgozói a kézmosás és a fizikai távolságtartás fontosságára hívják fel a menekültek figyelmét, a táborokban négyzetkilométerenként 40 ezer fős a népsűrűség, állandó az ivóvízhiány, és hiányoznak a járvány elleni védekezés alapvető kellékei.

Rovatok