Index Vakbarát Hírportál

Trump aláírta a bevándorlást felfüggesztő rendeletet

2020. április 23., csütörtök 05:27

A szigorú előírások betartásának fontosságára emlékeztette az amerikaiakat Donald Trump a világjárvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi konferenciáján a Fehér Házban szerdán este. Egyben bejelentette, hogy aláírta a bevándorlást korlátozó rendeletet, írja az MTI.

Trump megkérdezte a munkacsoport egyik orvosától, hogy vajon lesz-e ősszel újabb hulláma a járványnak, mire azt a választ kapta, ha vissza is térne a járvány, sokkal könnyebben kezelhető lenne. Trump erre kiemelte: lehet, lesznek egyes helyek, ahol regisztrálhatnak újabb fertőzéseket, de "az is meglehet, hogy ez a járvány egyáltalán nem tér vissza".

Az elnök szerint biztató, hogy hat tagállamban a gazdaság és a mindennapi élet újraindítására készülnek, de tizenegy olyan tagállam is van, ahol június 8-a előtt egészségbiztonsági okokból egyáltalán nem lehet újraindítani a gazdaságot. Azzal például nem ért egyet, hogy Georgia államban a kormányzó már engedélyezi a nem alapvető fontosságú üzletek - köztük a fodrászatok, zárt teke- és bowlingpályák, fitnesztermek, vagy mozik és éttermek - újranyitását.

Ezután Trump azt is bejelentette, hogy aláírta az elnöki rendeletet a zöld kártyát igénylők bevándorlásának átmeneti felfüggesztéséről. A rendeletet, ahogy szokta, előbb a Twitteren jelentette be pár napja:

a láthatatlan ellenség támadására tekintettel, megvédendő munkahelyeinket és nagyszerű amerikai állampolgárainkat, elnöki rendeletet fogok aláírni az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás átmeneti felfüggesztéséről.  

Az amerikai kormányzat a járvány miatt már felfüggesztette a beutazásokat Kínából, Iránból, a schengeni övezetből, az Egyesült Királyságból és Írországból.

(Borítókép: Drew Angerer/Getty Images/AFP)

Rovatok