Index Vakbarát Hírportál

Török katona lőtt egy EU-s határőrre a görög határnál

2020. április 30., csütörtök 20:46 | aznap frissítve

Török katona lőtt az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) egyik járőrére a török–görög határon – közölte a német belügyminisztérium csütörtökön az MTI szerint.

Az incidens kedd este történt az Évrosz határfolyónál. A lövés akkor dördült el, amikor a görög oldalon egy görög–német Frontex-járőr és a görög határrendészet egyik járőre teljesített szolgálatot.

A német tárca szerint a bevetésen lévők közül senki sem sérült meg. A történtek pontos körülményeit még vizsgálják.

A varsói központú Frontex egyik szóvivője szerint a görög hatóságok is vizsgálatot indítottak az ügyben.

Törökország február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a menekülteket, akik Törökország területéről az Európai Unióba akarnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. Ankara azzal érvelt, hogy az EU nem teljesítette ígéretét, uniós politikusok viszont a menekültek  politikai célra történő felhasználásával vádolták Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

Görögországban jelenleg mintegy százezer menedékkérő tartózkodik, közülük 36 ezren az égei-tengeri szigeteken létesített – eredetileg 6000 férőhelyes – menekülttáborokban vannak elszállásolva.

Rovatok