Index Vakbarát Hírportál

Trump állítja, bizonyítékot látott arra, hogy a vuhani laborból szabadulhatott el a vírus

2020. május 1., péntek 07:44

Donald Trump azt állítja, ő látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Az amerikai elnök ezt egy sajtótájékoztatón mondta a Fehér Házban csütörtökön, írja az MTI.

Konkrétumokat ugyanakkor nem mondott ezekről az említett bizonyítékokról, de azt mondta, büntetővámokat fog bevezetni Kína ellen. Hozzátette, hogy Washington megkötötte a részleges kereskedelmi megállapodást Pekinggel, de ez most másodlagos kérdés azok után, ahogyan szerinte Kína a járványügyet kezelte.

Trump ezután azt mondta, Kína vagy a hozzáértés hiánya miatt nem tudta megállítani a járványt, vagy egyszerűen hagyta, hogy a vírus szabadon terjedjen. "De még az is meglehet, hogy valaki szándékosan tett valamit" - tette hozzá.

Csütörtökön megerősítette az amerikai titkosszolgálatok vezetőjének hivatala, hogy a hírszerzés vizsgálja, hogy a vuhani víruslaborból szabadult-e a világra a koronavírus-járványt okozó SARS-CoV-2. Ez az első alkalom, hogy a titkosszolgálatok hivatalosan is elismerték, hogy vizsgálják ezt az elméletet. 

A titkosszolgálatokat összefogó ideiglenes nemzeti hírszerzési igazgató hivatala egy közleményben azt írja, hogy a titkosszolgálatok minden információt vizsgálnak, hogy meghatározzák, fertőzött állatokkal való érintkezés vagy a vuhani laboratóriumban történt baleset indította el a koronavírus-járványt. Azt is mondta, hogy azt már most kizárták, hogy emberek hozták volna létre a vírust.

New York Times  azt írja, hogy a titkosszolgálatokon nagyon nagy volt a nyomás Trump kormányától, hogy találjanak valamilyen bizonyítékot a víruslaborról szóló elméletekre. Ez ugyanis megerősítené Donald Trumpot, aki kampányszerűen hibáztatja a kínai kormányt a járvány kirobbanása miatt, részint azért, hogy elterelje a média figyelmét arról, hogy az amerikai kormány milyen hibákat követett el a járvány kezelése során

A CNN egy európai hírszerzői informátorától kérdezte meg, hogy mi a hivatalos vélekedés az új koronavírus eredetével kapcsolatban, miután amerikai hírszerzők és nemzetbiztonsági tisztviselők arra utaltak: az Egyesült Államok azt vizsgálja, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadulhatott-e a világra, nem pedig egy piacról.

Ez az európai hírszerző azt mondta, hogy 

nagyon valószínű, hogy természetes módon alakult ki, és nem ember alkotta,

ezzel tehát cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy laborokban fejlesztették volna ki a vírust, ami valamilyen úton elterjedt a világban. Az Egyesült Államok tisztviselői azt mondták, hogy még korai lenne nyilatkozni a vizsgálataik eredményéről. 

A mértékadó Nature tudományos folyóiratban egyébként már márciusban megjelent egy genetikai kutatás eredményeit taglaló tanulmány, ami arra jutott, hogy a vírus egészen biztosan természetes evolúció eredménye.

  

(Borítókép: Donald Trump beszél egy eseményen a Fehér Házban 2020. április 30-án. Fotó: Win McNamee / Getty Images)

Rovatok