Index Vakbarát Hírportál

Elesik a segélyektől sok Nagy-Britanniában élő uniós állampolgár

2020. május 2., szombat 20:24 | aznap frissítve

Sok, az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgár segélykérelmét elutasították a brit hatóságok – írja a Politico. A lap szerint a visszautasított uniós polgárok úgy érzik, igazságtalanul bánik velük a brit kormány a járvány idején. 

Bár a britek uniós kilépését szabályozó egyezményben a brit kormány vállalta, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok nem veszítenek a jogaikból, és egyenlően kezelik őket a brit állampolgárokkal. Csakhogy azok, akik kevesebb, mint öt éve élnek Nagy-Britanniában, még akkor sem feltétlenül tudnak hozzájutni az állásukat elvesztőknek járó segélyhez, ha amúgy kiváltották a letelepedett státuszt. 

2004-ben, amikor Magyarországgal együtt 10 újabb tagállam lépett be az EU-ba, a brit kormány hozott egy olyan rendelkezést, hogy az öt évnél kevesebb ideje kitelepült állampolgároknak bizonyítaniuk kell,  hogy munkát keresnek, önfoglalkoztatók, diákok vagy van elég megtakarításuk ahhoz, hogy eltartsák a családjukat. 

A Politico cikke szerint viszont erre a 2004-es szabályra hivatkozva olyanoknak is elutasították a segélykérelmét, akik regisztrált álláskeresők. Voltak viszont olyanok, akik fellebbeztek a munkaügyi hatóság elutasító döntésével szemben, és sikerült elérniük, hogy kapjanak segélyt. Sok uniós bevándorlónak viszont, akik nem beszélnek annyira jól angolul, gondot okoz, hogy eligazodjanak a munkaügyi hatóság oldalán, és nem értik, miért nem jutnak hozzá a támogatáshoz. A The3million egy, az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogaival foglalkozó civil szervezet ezért azt kéri a brit kormánytól, hogy a járványra és a vele járó válságra tekintettel hárítsa el a munkájukat elveszítő, emiatt nehéz anyagi helyzetben lévő uniós állampolgárok helyzetét. 

(Borítókép: Justin Tallis / AFP)

Rovatok