Index Vakbarát Hírportál

A koronavírusra hivatkozva razziáznak a bevándorlók között a maláj rendőrök

2020. május 2., szombat 16:01

A koronavírus-járvány csökkentésére hivatkozva nagyszabású razziákat kezdett a maláj rendőrség a főváros,  Kuala Lumpur bevándorlók lakta negyedeiben – írja a BBC. A rendőrök több száz, illegálisan az országban tartózkodó bevándorlót vettek őrizetbe és szállítottak táborokba. Az akciókról, amint a fehér védőruhába öltözött rendőrök elözönlik a házakat, felvétel is készült. 

Az akciót a rendőrség azzal indokolta, hogy ezzel szeretnék megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók az országban mozogva terjesszék a betegséget. A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet szerint viszont a bevándorlók elzárásával több szempontból is inkább nő a vírus terjedésének kockázata: a túlzsúfolt táborokban nagyobb eséllyel terjed a fertőzés, a razziák után pedig a még szabadlábon lévő migránsok sokkal kevésbé lesznek hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, amivel pont növelik annak az esélyét, amit a rendőrség el akart kerülni. A szervezet felvételein ráadásul az látható, hogy a razziák során szorosan egymás mellé ültetik az őrizetbe vett embereket, ami szintén segítheti a vírus terjedését. 

Az ENSZ azt kérte a maláj kormánytól, hogy a gyerekeket és a vírusnak különösen kitett személyeket engedjék ki a táborokból. Malajziában eddig 6176 koronavírusos beteget regisztráltak, a járványban eddig 105-en vesztették életüket. A délkelet-ázsiai ország a járvány miatt jelentősen korlátozta a ki- és beutazást. 

Rovatok