Index Vakbarát Hírportál

Indiában 18 vendégmunkás egy betonkeverőbe bújva próbált meg hazajutni a kijárási tilalom közepén

2020. május 3., vasárnap 17:13

Indiában március 24-én rendeltek el példátlan kijárási tilalmat, mindössze néhány órát adtak csak a lakosságnak, hogy felkészüljön, ez pedig azt eredményezte, hogy nagyjából az a 400 millió ember, aki egyébként az otthonától távol dolgozik vendégmunkásként az ország különböző részein ragadt, mivel minden létező tömegközlekedési formát leállítottak. Több tucatnyian meg is haltak az intézkedések miatt, sokan munkalehetőség, élelem és víz nélkül maradtak, néhányan egészen elkeseredett megoldásokhoz nyúlnak, hogy legalább a családjukhoz eljussanak valahogy.

A hétvégén például 18 vendégmunkás egy betonkeverőben elrejtőzve próbált meg hazajutni Mumbai közeléből a nagyjából 1300 km-re lévő, Nepállal szomszédos Uttar Pradesh tartományba, de Madhya Pradesh tartományban, Indore-ban egy rendőrségi rutinellenőrzés során a nyomukra akadtak.

A rendőrök lefoglalták a betonkeverőt, a benne utazókat pedig karanténba helyezték.

Az utóbbi néhány napban egyébként lazított valamennyit az indiai kormány a szigorításokon, ami azt jelenti, hogy elkezdtek legalább járatokat szervezni az ország különböző pontjain ragadt munkásoknak és turistáknak, hogy haza tudjanak jutni - írja a CNN.

Indiában vasárnapra 40 263-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, a betegségben eddig 1323 vesztette életét. Szombaton rekordszámú fertőzést regisztráltak, de vasárnap ez a szám lényegesen alacsonyabb, mindössze 564 volt.

Számos más országhoz hasonlóan, Indiában is igyekeznek mindenféle módokon köszönetet mondani az egészségügyben dolgozóknak. Vasárnap például légi parádét tartottak a tiszteletükre, de volt katonazenekari koncert és hadihajók felvonulása is.

A légierő gépei látványosan átrepültek több mint egytucat indiai város fölött annak a kampánynak a részeként, amelyben a hadsereg az egyészségügyben dolgozóknak és más alapvető feladatot ellátó embereknek fejezte ki köszönetét a koronavírus-járvány elleni harcban mutatott helytállásukért - írja az MTI.

Bengaluru városában egy helikopter virágokkal árasztotta el a Victoria Kórházat, melynek orvosai és ápolói védőruhában, maszkban köszönték meg a gesztust. A kórház mellett katonazenekar játszott. De több más városban is virágot szórtak a kórházakra. Mumbajban, az ország pénzügyi központjában a televízió mutatta, ahogy vadászgépek zúgnak el a híres Marine Drive tengerparti sétánya mentén, a lakók erkélyeikről figyelték a parádét.

Este a haditengerészet és a parti őrség hajói sorakoznak fel több mint 30 tengerparti város vizein, némelyikük látványos kivilágítással, fényjelzés kilövésével köszönti a járvány elleni harcban dolgozókat.

Rovatok