Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta, hogy Netanjahu kormányt alakítson

2020. május 6., szerda 23:00

Az izraeli legfelsőbb bíróság megvizsgálta az izraeli egységkormányról szóló terveket, és engedélyt adott Benjamin Netanjahunak a kormányalakításra - írja az AP.

Miután három parlamenti választás után sem sikerült Izraelben kormányt alakítani, ezért érdekes megállapodás született egy hónapnyi huzavona után a jobboldali Likud pártot vezető Benjamin Netanjahu és a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz között. Ennek értelmében másfél évig Netanjahu lesz a miniszterelnök, másfél évig pedig Ganz, és a minisztériumokat is leosztotta egymás között a két párt.

A legfelsőbb bíróság azt is vizsgálta, hogy a koalíciós terven túl van-e akadálya annak, hogy Netanjahu kormányt alakítson, mivel három ügyben is eljárás folyik ellene, de arra jutott a testület, hogy nincs jogi akadálya a kormányalakításnak.

Netanjahu ismételt kormányra kerülése, valamint az egész koalíciós terv annyira megosztotta az embereket, hogy egymás között a biztonságos távolságot megtartva tüntetett emiatt több ezer ember áprilisban.

A demokrácia megmentésének jelszavával tüntetők felszólították Ganzot, hogy ne csatlakozzon egy Netanjahu vezette koalícióhoz, ne vegyen részt a korrupcióval vádolt miniszterelnök kormányában.

Beni Ganz mindhárom választási kampányában azt ígérte, hogy pártjával semmiképpen sem lép be Netanjahu kormányába, de a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre hivatkozva mégis hajlandó ezt megtenni, ami a harminchárom mandátumot szerzett Kék-fehér párt kettészakadásához vezetett.

A tüntetésen felszólaló Jaír Lapid és Móse Jaalón, Ganz volt pártvezető-társai beszédükben azzal vádolták Netanjahut, hogy valójában nem a koronavírus miatti vészhelyzet-egységkormányt, hanem őt a bíróságtól megmentő kabinetet próbál létrehozni.

Rovatok