Index Vakbarát Hírportál

Másfél éves iszlamista fogság után tért haza az olasz segélymunkás Kenyából

2020. május 10., vasárnap 20:38

Megérkezett Olaszországba vasárnap a titkosszolgálati akcióval kiszabadított Silvia Romano olasz segélymunkás, akit másfél éve Kenyában hurcoltak el iszlamista fegyveresek – írja az MTI.

Romano fejkendőt és hagyományos afrikai öltözetet viselt, amikor megérkezett a római repülőtérre. A koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályok ellenére szerettei karjába borult.

Az Afrikában gyermekvédelmi programokat végző AfricaMiele olasz civil szervezet önkéntesét 2018 novemberében a kenyai Malinditól nyolcvan kilométerre található Chakamában rabolták el fegyveresek. A kenyai túszejtők az olasz nőt egy szomáliai terroristacsoportnak, az al-Kaidához közeli al-Shabaabnak adták tovább. A kenyai emberrablók három tagját letartóztatták és bíróság elé állították hazájukban.

Silvia Romanót 2018 novembere óta nyolc különböző helyszínen tartották fogva. Sajtóértesülések szerint kiszabadítása az olasz, a török és a szomáliai titkosszolgálat együttműködésének köszönhető. Más források szerint a nőt a szomáliai fővárostól, Mogadishutól harminc kilométerre engedték szabadon. A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, az olasz fél váltságdíjat fizetett érte.

A nőt a reptéren fogadó Giuseppe Conte olasz kormányfő megköszönte a hírszerzési szolgálatok közreműködését Romano kiszabadításában, de további részleteket nem közölt.  "Silviának ez a  18 hónap  nagy szenvedés volt , családjának pedig másfél év fájdalom" – írta Luigi Di Maio külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Rovatok