Index Vakbarát Hírportál

190 km/órás széllökésekkel érkezett meg az év első tájfunja a Fülöp-szigetekre

2020. május 14., csütörtök 14:04

Mintegy kétszázezer embert evakuálnak a Fülöp-szigeteken a Vongfong tájfun útjából a part menti és a hegyvidéki térségekből az árvizek és a földcsuszamlások veszélye miatt - közölte az MTI.

A 2020-as hurrikánszezon első tájfunja a Csendes-óceán nyugati részén jött létre, és csütörtökön érte el a Fülöp-szigeteket, írja az Időkép. A partot érés előtt a Vongfong a 3-as kategóriát is elérte, 240 km/órás széllökésekkel száguldott nyugati irányba. Ekkor egy felhőmentes szem is kialakult a vihar közepén. A Fülöp-szigeteket elérve a rendszer északnyugat felé fordult és legyengült.

A tájfun az orkán erejű szél mellett heves esőzéssel is jár, helyenként 50-100 mm csapadékot is hátrahagyhat.

Satellite view of Typhoon #Vongfong from May 14 #TyphoonVongfong #AmboPH #台風1号 pic.twitter.com/asnTX8h62V

— Zoom Earth (@zoom_earth) May 14, 2020

Az MTI szerint a Vongfong 155 kilométer óránkénti szélsebességgel és 190 kilométer óránkénti széllökésekkel érte el a Manilától 552 kilométerre délkeletre található San Policarpo települését Kelet-Samar tartományban. A légörvény középpontja 15 kilométeres óránkénti sebességgel halad nyugati irányba. Szakértők szerint több mint húsz tartományra, köztük a fővárosra, Manilára is hatással lesz az ítéletidő.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályok a hatóságok szerint tovább nehezíthetik az emberek elhelyezését a részben oktatási intézményekben kialakított evakuációs központokban. A katasztrófavédelmi szervek ezért felkérték az oktatási minisztériumot, hogy átmeneti szálláshelyként megnyithassanak még több iskolát.

A kettes kategóriába sorolt tájfun útjába eső települések lakóinak figyelmeztetést adtak ki, hogy készüljenek fel heves esőzésre, vihardagályokra, árvizekre, illetve esetleges földcsuszamlásokra.

(Borítókép: Vállán viszi a kerékpárját egy férfi Navota város kikötőjének egyre emelkedő vízében 2020. május 14-én. Fotó: MTI / EPA / Francis R. Malasig)

Rovatok