Index Vakbarát Hírportál

Barcelona és Madrid kimarad Spanyolország újranyitásából

2020. május 15., péntek 22:25

A spanyol kormány hétfőn jelentette be, hogy Madrid és Barcelona kivételével az ország többi része az újranyitás második fázisába léphet. A két város, illetve a két régió marad az első fázisban, igaz, kisebb enyhítésekkel, a kisebb boltok például kinyithatnak. Ez körülbelül 14 millió ember érint. 

Az ország háromnegyed viszont a következő fázisba lép hétfőtől, amit azt jelenti, hogy szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, a 65 év felettiek számára külön idősávot biztosítva. Az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

A spanyol kormány április végén ismertette az újranyitás négy lépésből álló tervét. A következő fázisban az éttermek már zárt térben is fogadhatnak vendégeket, a befogadóképesség egyharmadáig, és biztosítani kell az asztalok elválasztását. Kinyithatnak a kulturális intézmények, például mozik, színházak, ahol a közönség a maximális létszám harmada lehet. Kinyithatnak továbbá az oktatási intézmények, hogy előkészítsék az érettségi vizsgákat, és fogadják azokat a gyerekeket, akiknek elhelyezését dolgozó szüleik nem tudják megoldani. Úgy számolnak, hogy június közepére az utolsó fázisba jut az ország. 

Rovatok