Index Vakbarát Hírportál

Tíz ember meghalt a brazil rendőrség pénteki rajtaütése során

2020. május 16., szombat 06:45

A brazil rendőrség rajtaütött drogkereskedőkön pénteken egy riói favelában, és tűzpárbajban megölt tíz embert, írj az MTI. A katonai rendészet egyik elitalakulata egy drogbáró után kutatott a Rio de Janeiro északi részén lévő Complexo de Alemao nevű szegénynegyedben, és az egyik háznál, amely a hatóságok információi szerint a drogkereskedők fegyverraktáraként szolgált.

A bűnözők tüzet nyitottak a kommandósokra, valamint kézigránátokat dobtak feléjük.

Ekkor tört ki a tűzpárbaj, amelyben meghalt többek között a keresett drogbáró, és egy rendőr is megsebesült. A rendőrök lőfegyvereket, 85 kézigránátot és kábítószert találtak a házban, olvasható a rendőrség közleményében. Név nélkül nyilatkozó tisztségviselők szerint a megölt bandavezér 2016-ban megszökött a börtönből.

A tűzpárbaj után öt sebesültet kórházba szállítottak, de ott mind életét vesztette. Öt ember holttestét pedig a favela lakói vitték ki a negyed bejáratához, és egymás mellett lefektették.

Több tucatnyian összegyűltek ott ezután, és egy kisebb tüntetés alakult ki. Arra panaszkodtak az emberek, hogy a kormány vajmi kevéssel segíti a szegény közösségeket a koronavírus-járvány idején, miközben a rendőrségi akciók száma nem csökkent.

Az év első három hónapjában a riói rendőrség akciói során 429 embert ölt meg, ami alig marad el a tavalyi adatoktól.

Rovatok