Index Vakbarát Hírportál

Több kilométernyi járdát szélesítenek ki Barcelonában

2020. május 19., kedd 21:43

Barcelonában több mint négyméteresre szélesítik a járdákat a főutakon, hogy a gyalogosok biztonságos távolságot tarthassanak egymástól, amikor az emberek a járványügyi korlátozások lazítása után újra kimehetnek az utcákra - jelentette be a város önkormányzata, írja az MTI.

Ahol lehet, a sugárutakat szegélyező járdákat 4,15 méteresre szélesítik, emellett új biciklisávokat alakítanak ki, és elválasztják egymástól az autó- és a buszsávokat. A további intézkedések között szerepel, hogy lezárnak 51 utcát a gépjárműforgalom elől, és megtiltják, hogy motorkerékpárokkal a járdán parkoljanak.

Bár a katalán fővárosban még nem léptek át a négyfázisú járványügyi lazítás nulladik fázisából az első fázisba, vasárnap már elkezdték a közlekedési feltételek hozzáigazítását az új járványügyi elvárásokhoz.

A várhatóan egy hétig tartó átalakítás eredményeként 154 ezer négyzetméternyi olyan terület jön létre, ahol az emberek biztonságban és egészségben közlekedhetnek - közölte a városi tanács. A spanyol fővárosban, Madridban már korábban bejelentették, hogy átmenetileg lezárnak az autóforgalom elől 29 utcát, hogy a gyalogosok kétméteres távolságot tarthassanak egymástól.

Az intézkedést az után hozták, hogy a felnőtteknek engedélyezték az utcai testedzést a reggeli és az esti órákban, és olyan sokan használták ki a lehetőséget, hogy képtelenség volt tartani a védőtávolságot. Madridban 19 kilométernyi utcát és 225 ezer négyzetméternyi egyéb közterületet szabadítottak fel a gyalogosok és futók számára.

Rovatok