Index Vakbarát Hírportál

Merkellel videókonferenciáztak a visegrádi négyek

2020. május 19., kedd 13:13

Online konferencia keretében tartották meg a V4+Németország csúcstalálkozót kedd délelőtt, a megbeszélésen a koronavírus-válságról volt szó - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Angela Merkel német, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel valamint Igor Matovic szlovák kormányfő a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk áthidalásáról egyeztetett. Havasi szerint egyetértettek abban, hogy a járvány ősszel várható újabb hullámát egy sokkal jobban felkészült egészségügyi rendszernek kell kezelnie Európában. A visegrádi országok június elején tartják következő csúcstalálkozójukat Csehországban.

Mint tegnap megírtuk, Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió megerősödve, összetartóan és szolidárisan emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból.

A német-francia javaslat szerint az alap forrásait a hatályos EU-s szerződések, mindenekelőtt a költségvetési előírások keretei között teremtenék elő. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazása alapján felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének részeként használnak fel.

A pénzt a költségvetési ciklus első éveire összpontosítva kellene elkölteni, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon. Az elképzelés szerint a hitelt a tagországok közösen, több költségvetési periódusra elnyújtva fizetnék vissza.

Havasi Bertalan tájékoztatásából nem derült ki, hogy Magyarország és a többi V4-es ország támogatná-e ezt a tervet.

Frissítés 15 órakor: A cseh kormányfő sajtótájékoztatón mondta el, mi történt az egyeztetésen, eszerint a négy visegrádi kormányfő Angela Merkellel megbeszélést folytatott az Európai Unió következő, a 2021-2027-es időszakra szóló költségvetési tervezetéről. Mind a négy ország azt szeretné, ha a kohéziós alapokból a jövőben több pénzt kapnának, mint amennyit az Európai Bizottság eredetileg javasolt. A cseh kormányfőnek nem tetszik az Európai Bizottság azon elképzelése, hogy az Európai Uniónak elsősorban a járvány által leginkább sújtott országokat kellene támogatnia. Mint mondta, "nem értem, miért kellene Csehországnak azért bűnhődnie, hogy megbirkózott a helyzettel".

Rovatok