Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: Sürgős változás kellene az idősotthonokban

2020. május 20., szerda 16:31 | aznap frissítve

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán bírálta az egyes európai államokban az idősotthonokban kialakult járványügyi helyzetet, és sürgős változást sürgetett, írja az MTI. Dunja Mijatovic szerint a magas halálozási arány ezekben az intézményekben részben a rossz felkészültségre, részben pedig az állami támogatás hiányára vezethető vissza.

Mint mondta, a már korábban is gondot okozó személyzethiány, illetve az alkalmazottak számára nélkülözhetetlen védőfelszerelések hiánya, és a nem megfelelő koordináció a kórházak és az idősotthonok között egyaránt ahhoz vezetett, hogy az egészségügyi válság ezekben a létesítményekben különösen drámai következményekkel járt.

Mijatovic szerint több európai országban a válságkezelés hellyel-közzel kaotikussá vált, az ápolószemélyzet pedig jobbára magára volt utalva.

A helyzet jogos kételyeket vet fel arra vonatkozóan, hogy az idősotthonokban a koronavírusban elhunytak valóban hozzáférhettek-e a szükséges egészségügyi ellátáshoz – mondta.

Mijatovic felszólította az európai országokat, hogy tanuljanak az eddigi hibákból. Mint mondta, a személyes védőfelszerelés mellett biztosítani kell a személyzet rendszeres tesztelését a koronavírusra. Emellett pedig az ápolók továbbképzését és magasabb bérezését sürgette.

Franciaországban különösen erősen sújtotta a pandémia a bentlakásos intézményeket, a 28 ezer halálos áldozat majdnem egyharmadát az idősotthonokból jelentették. A járvány hasonlóan súlyos következményekkel járt az olasz és a spanyol intézményekben is. Magyarországon az összes koronavírus miatti haláleset körülbelül negyede köthető idősotthonokhoz.

Rovatok