Index Vakbarát Hírportál

Közel ezren haltak meg etnikai összecsapásokban Dél-Szudánban

2020. május 20., szerda 15:37

A korábban bejelentettnél jóval többen, csaknem ezren vesztették életüket és 370-en sebesültek meg etnikai összecsapásokban Dél-Szudán Jonglei államában, írja az MTI egy helyi tisztségviselőre hivatkozva.

John Dak Gatluak, Jonglei állam Uror megyéjének biztosa hétfőn nyolcvan halottról és ötven sebesültről számolt be, miután a hétvégén a murle népcsoporthoz tartozó fegyveresek megtámadtak hat falut a térségben. Szerdán, a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva ugyanő már azt mondta:

hozzávetőleg ezer halottat erősítettek meg.

Hozzátette, hogy 500-an a támadók és 490-en a megtámadottak közül haltak meg, illetve sok sebesült kritikus állapotban van. Emellett félő, hogy a halottak száma tovább növekedhet, mivel még folyik az eltűntek felkutatására indított keresőakció. Sok falusi ugyanis a bozótosban keresett menedéket a rakétavetőkkel és gépfegyverekkel felfegyverzett támadók elől menekülve.

A halottak között 230 nő és gyermek is van, illetve 270 fiatal férfi, aki megpróbált szembeszegülni a támadókkal a családjaik és szomszédjaik védelmében − tette hozzá az Uror megyei biztos.

Salva Kiir dél-szudáni elnök szóvivője, Ateny Well Ateny a dpa-nak nyilatkozva elmondta, hogy az államfő elítélte az erőszakot. A hatóságok úgy vélik, hogy a szombati támadás bosszú volt egy februárban elkövetett hasonló incidensért, amelyben a lou nuer etnikai csoport harcosai elhajtották a murlék jószágát, és elhurcoltak több gyereket is.

A tehéntolvajlás évszázadok óta ismert jelenség a kelet-afrikai ország térségének etnikai csoportjai között, a gyermekeket pedig gyakran azért rabolják el, hogy háztáji rabszolgaként dolgoztassák őket.

Rovatok