Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták a tajvani elnököt, azonnal összekapott Kínával, Kína pedig az USA-val

2020. május 20., szerda 10:21

Miután januárban 57 százalékkal újraválasztották, most beiktatták a régi-új tajvani elnököt, Caj Jing-vent, és ahogy arra számítani lehetett, rögtön meg is indult a diplomáciai izmozás, hogy Tajvan mennyire legyen független Kínától. 

Emlékeztetőül: a sztori még 1949-ben kezdődött, amikor kínai polgárháborúban a kommunistáktól vereséget szenvedett Csang Kaj-sek csapatai Tajvan szigetére menekültek, kikiáltva a Kínai Köztársaságot, azóta a tajvani és a kínai kormány is magát tekinti Kína egyetlen törvényes képviselőjének.

1992-ben a felek aláírtak egy "Egy Kína" nyilatkozatot, ám ezt a mostani tajvani elnök még előző ciklusában elutasította, és most is azt mondta a beiktatási beszédében, hogy Tajvan sohasem fogadja el a Kína által hangoztatott egy ország, két rendszer elvét, amely aláássa a Tajvani-szorosban kialakult korábbi helyzetet, írja az MTI. A politikus a szigetre a Kínai Népköztársaság részéről megmutatkozó, egyre növekvő nyomással kapcsolatban ismételten kifejtette, Pekinggel a béke, a demokrácia és a párbeszéd talaján kell kölcsönös, pozitív kapcsolatot ápolni.

Peking az egy ország, két rendszer elvét vallja egyebek közt annak érdekében, hogy az egykori európai gyarmatokat - Hongkongot és Makaót - ismét ellenőrzése alá vonja. Caj azonban azt mondta, hogy Tajvan szilárdan szembeszáll ezzel az elvvel. Kész ugyanakkor párbeszédet folytatni Pekinggel, és tevékenyen hozzájárulni a regionális biztonsághoz. Reményét fejezte ki, hogy "a Tajvani-szoros másik oldalán is hasonló felelősséggel viseltetnek majd".

Hozzátette, Tajvan folytatja küzdelmét, hogy részt vehessen a nemzetközi szervezetek munkájában. Tajvan már több alkalommal arra kérte az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy biztosítson hozzáférést számukra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információkhoz. Tajvan nem tagja a szakosított ENSZ-szervezetnek, Kína ugyanis saját területeként tekint a szigetre, és álláspontja szerint Tajvan képviselete a WHO-ban összeegyeztethetetlen lenne az "egy Kína" elvvel.

A tajpeji vezetés szerint azonban távolmaradásuk rést okoz a világjárvány elleni küzdelemben, és veszélyezteti a szigeten élők egészségét. 2009 és 2016 között, amikor Tajpej és Peking között jobb volt a viszony, Tajvan megfigyelőként részt vehetett a WHO közgyűlésein, ám Kína a függetlenségpárti Caj Jing-ven tajvani elnökké választása óta nem járul hozzá ehhez.

A Caj vezette kormányzat ugyanis elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az "egy Kína" elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Peking ragaszkodik

Peking változatlanul ragaszkodik az egy Kína elvéhez Tajvant illetően - jelentette ki a kínai kormányzat tajvani ügyekért felelős irodája szerdán, miután Caj Jing-ven tajvani elnök beiktatásakor határozottan elutasította a Kína fennhatóságát előíró elvet.

Ma Hsziao-kuang, a kínai kormányzat tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője a Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint közölte: Caj Jing-ven pártja, a Demokratikus Haladás Pártja nem ismeri el az egy Kína elvét magában foglaló 1992-es nyilatkozatot, amelyet a két fél képviselői aláírtak, ezzel pedig egyoldalúan lerombolja a kapcsolatok békés fejlődésének politikai alapját.

A szóvivő szerint egyes politikusok külső erőkre támaszkodva rombolják a Tajvani-szoros békéjét, továbbá az új koronavírus-járványt eszközül használva hergelik a Tajvan függetlenedését pártoló, egyébként "csekély számú szélsőségeseket". Ma, aki Tajvan függetlenedését "tévútnak" nevezte, hangsúlyozta továbbá, hogy Kína kitart az ország békés egyesítése, valamint az egy Kína irányelvei mellett. "Az ország békés egyesítésére Kína hajlandó széles teret biztosítani, de Tajvan elszakadásának semmilyen lehetőséget nem hagy" - fogalmazott, majd hozzátette: Kína "szilárd elhatározással, teljes hittel, és elegendő erővel rendelkezik az ország szuverenitásának és területi egységének védelmére".

Nyilatkozatát a szóvivő azzal zárta, hogy Peking az egy Kína elve mentén továbbra is kész erősíteni a kapcsolatokat a tajvani pártokkal, szervezetekkel és személyekkel a kapcsolatok békés fejlesztése érdekében.

Amerika is beszáll

Kína külügyminisztériuma szerint az Egyesült Államok súlyosan gyengítette a térség békéjét és stabilitását, továbbá a kínai-amerikai kapcsolatokat azzal, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter gratuláló nyilatkozatot tett Caj Jing-Vennek.

Kína meg fogja tenni a szükséges ellenlépéseket, az USA-nak pedig vállalnia kell a következményeket, közölte a kínai minisztérium.

Rovatok