Index Vakbarát Hírportál

Amerikában leégett egy templom, melynek gyülekezete dacolt a kijárási korlátozással

2020. május 22., péntek 16:28

Az Első Pünkösdi Egyház nevű mississippi gyülekezet korábban beperelte Holly Springs városát, amely a világ számos más önkormányzatéhoz hasonlóan otthonmaradásra utasító rendelkezéseket hozott. Az egyház szerint ezzel a város megsértette a szólásszabadsághoz, illetve a vallásszabadsághoz kötődő jogaikat. 

Ezek után a gyülekezet temploma porig égett. A hatóságok gyújtogatásra gyanakodnak, mivel valakik a helyszínen hagytak egy festékszóróval a falra írt üzenetet:

Most talán otthon maradtok, álszentek!

Tate Reeves mississippi kormányzó a Twitteren megdöbbenésének adott hangot:

El vagyok keseredve és dühös vagyok. Az imént porig égettek egy templomot Mississippiben. [A gyülekezet] igyekezett fenntartani az istentiszteleteket. Találtak egy graffitit, ami így szólt: Most talán otthon maradtok, álszentek. Mit tesz velünk ez a járvány? Imádkoznunk kell az országunkért.

A rendőrség egy fehér festékes dobozt és egy zseblámpát talált a helyszínen. Eddig nincs gyanúsított, de az FBI és és más szövetségi ügynökségek is nyomoznak. Korábban a templom lelkésze, Jerry Waldrop meglehetősen frusztráltan reagált a kijárási rendelkezésekre, és tüntetett is a városi tanács ellen a helyi Wallmart bevásárlóközpont előtt. Áprilisban be is perelték a várost.

Húsvétkor a lelkész szándékosan megsértette a rendezvények tartásának tilalmát, amikor istentiszteletet szervezett. Az eljáró bíró megtagadta, hogy a gyülekezet kérelmének megfelelően felfüggessze a város által hozott, otthonmaradásra utasító rendelkezést, az egészségügyi vészhelyzet súlyosságára hivatkozva.

(NYT)

Rovatok