Index Vakbarát Hírportál

Madridban és Barcelonában is elkezdhetik a nyitást

2020. május 22., péntek 17:46 | aznap frissítve

A spanyol egészségügyi minisztérium hozzájárult, hogy Madrid és Barcelona térsége is belépjen a koronavírus-járvány miatti lezárás feloldásának első fázisába. A nyitást összesen négy fázisra ütemezték. Az első fázis legfeljebb 10 ember gyülekezését engedélyezi, illetve a kávézók teraszainak 50 százalékos kapacitással való üzemeltetését.

Madrid számít a spanyolországi járvány epicentrumának. A városi elöljárók az utóbbi hetekben már kétszer kérvényezték az országos hatóságoknál a lezárás enyhítését, de eddig mindkétszer visszautasították a kérést, arra hivatkozva, hogy ehhez még nem adottak a feltételek.

Ezek az utolsó spanyol régiók, ahol megkezdhetik az enyhítést, miközben a lakosság 47 százaléka már a második fázisnál jár.

A madridi jobbközép városvezetés egy ideje azzal vádolja a baloldali kormányzatot, hogy indokolatlanul hátráltatja a város nyitását. Emiatt a spanyol legfelsőbb bírósághoz is fordultak. A helyi vezetést adó Néppárt madridi elnöke, Isabel Díaz támogatásáról biztosította az egyre erősödő madridi kormányellenes tüntetéseket, amelyek azért szerveződtek, hogy a hatóságok engedjék a korlátozások enyhítését.

Madrid továbbra is a legsúlyosabban fertőzött spanyol régiók között van. Nagyon sokan halnak meg nap mint nap, ugyanakkor a gyógyultak száma is itt a legmagasabb (bár ez részben a magas esetszámból természetesen adódik). Csütörtökön 1464-en voltak Madridban kórházban a fertőzés miatt, 277-en intenzív osztályon, és 24 óra alatt 19-en haltak meg.

A krízis kezdete óta Madridban 14.246-an haltak meg a covid-19 betegségben.

(El País)

Rovatok