Index Vakbarát Hírportál

Ahogy jött a lazítás, megrohamozták a portugálok a tengerpartokat

2020. május 23., szombat 17:49 | aznap frissítve

Hathetes szükségállapot után (15 napos fázisokban) megkezdték a lazítást Portugáliában, ahol az első adandó alkalommal tömegek lepték el a tengerpartokat. Korábban volt némi félreértés a miniszterelnök António Costa május 15-i bejelentése után, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a tengerpartokat csak június 6-án nyitják meg, de pár nappal később tisztázták, hogy már most hétvégén is szabadon látogathatóvá válnak.

A 10 millió lakosú országban eddig 30 471 koronavírusos megbetegedést és 1302 halálesetet regisztráltak, a töredékét a szomszédos Spanyolországhoz képest, ezért is indulhatott meg Portugáliában hamarabb a lazítás. A 15 napos szakaszokban történő nyitás folytatásának viszont feltétele, hogy folyamatosan essen az újonnan regisztrált esetek száma.

A tengerparti korlátozások több európai országban is megoldandó problémát okoznak. Franciaországban például előre elkerített méretű napozóhelyekkel készültek több helyen, de van, ahol interneten foglalható helyekkel és idősávokkal terveznek a nyárra, hogy elkerüljék a járvány terjedésének kockázatát jelentő tömegeket.

(Borítókép: A Carcavelos egyik tengerpartján összegyűlt tömeg 2020. május 23-án. Fotó: Rafael Marchante / Reuters)

Rovatok