Index Vakbarát Hírportál

Durva vihar csapott le Nyugat-Ausztráliára

2020. május 24., vasárnap 18:17

Durva viharzóna érte el Ausztrália nyugati partjait, a térség legnagyobb városában, Perth-ben is károkat okozott a vihar. 

A szélsőséges időjárási helyzet a trópusi Mangga-ciklon maradványaiból és a hidegfront találkozásából alakult ki a meteorológiai szolgálat szerint. A vihar kiterjedése is szokatlan, ráadásul egyszerre több területen is veszélyessé válhat. 

A helyi tűzoltóság egyik képviselője szerint évtizedenként egy ilyen vihar van, mint a mostani. Egy tiszt szerint a mostani helyzet azért is különleges, mert a vihar északnyugatról érkezett, míg a megszokott irány délnyugati. 

A vihar miatt több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül. Perth-ben 117 km/h-s széllökéseket is mértek, a szél otthonokat rongált meg, fákat döntött ki, senkinek sem javasolják a kint tartózkodást. Néhány területen homokviharok alakultak ki, szinte nullára csökkentve a látótávolságot.

Nyugat-Ausztráliát heves esőzések is sújtják, egyes területeken néhány óra alatt 40 milliméternyi csapadék hullott le, hétfő reggelig akár 100 milliméter is leeshet. 

A tengereken a szél hatására 8 méteres hullámok is kialakulhatnak, a hatóságok mindenki arra kértek, hogy maradjanak távol a víztől és a partoktól, de sok szörfös így is kiment az óceánra. 

Rovatok