Index Vakbarát Hírportál

A szerviz utáni próbarepüléskor zuhant le egy orosz helikopter

2020. május 26., kedd 11:11

Lezuhant egy Mi–8-as típusú katonai helikopter kedden az orosz Távol-Keleten lévő Csukcsföldön, a gép fedélzetén tartózkodó négy ember meghalt – közölte a védelmi minisztérium az MTI beszámolója szerint. Egy héten belül ez a második Mi–8-as helikopter, amellyel halálos baleset történt Oroszországban.

A tájékoztatás szerint az orosz űrhaderő Mi-8-as típusú gépének balesetét a szervizelést követő próbarepülésnél, felszállás közben fellépő műszaki hiba okozhatta a csukcsföldi Anadir katonai repülőterén. Az üzemanyaggal teljesen feltöltött helikopter a becsapódáskor kigyulladt. A szerencsétlenségben a háromfős legénység mellett egy szerelő vesztette életét.

A típus repülési engedélyét időlegesen felfüggesztették, amíg a feketedobozok tartalmának segítségével kiderítik a baleset közvetlen okát – közölte egy illetékes a TASZSZ hírügynökséggel.

Május 19-én a Moszkvától 90 kilométerre fekvő Klin közelében zuhant le egy ugyanilyen típusú helikopter, feltehetően szintén műszaki hiba miatt. A személyzet mindhárom tagja életét vesztette.

A Mi-8-as többcélú, közepes, két hajtóműves helikoptert még a Szovjetunió idején fejlesztették ki, de Oroszországban jelenleg is gyártják. Egyike az orosz hadseregben rendszeresített leggyakoribb helikoptertípusnak.

Rovatok