Index Vakbarát Hírportál

Öt percig térdeltek a nyakán, könyörgött az életéért

2020. május 28., csütörtök 21:31

Egy rendőr zsebre tett kézzel percekig térdelt egy George Floyd nevű fekete férfi nyakán, aki hiába könyörgött azért, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt: a férfi nem sokkal később halott volt. Az első hivatalos rendőrségi jelentés említést sem tesz a járőr tetteiről, de aztán az esetről több felvétel is nyilvánosságra került. Az eset után Minneapolisban hatalmas zavargás tört ki.

Épületek gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki és rendőrautók ablakait törték be, tüntetők és rendőrök csaptak össze, egy embert pedig lelőttek a minneapolisi lázadásban szerdán.

A tüntetők azután vonultak utcára, hogy hétfőn egy brutális rendőri túlkapás miatt meghalt George Floyd, egy 46 éves fekete férfi. George Floyd azután halt meg, hogy az őt előállító rendőrök egyike hosszú percekig térdelt a nyakán, Floyd pedig hiába jelezte többször fuldokolva a rendőrnek, hogy nem kap levegőt, az nem szállt le a nyakáról. Az esetet több kamera is rögzítette, a felvételek nyilvánosak.

Hétfő: A hivatalos rendőri jelentés

A minneapolisi rendőrség szerint a járőrök hétfő este nyolc körül egy bejelentéshez érkeztek ki egy bolthoz. Egy eladó ugyanis azt állította, Floyd hamis húszdolláros bankjegyekkel akart nála fizetni. A hivatalos rendőri jelentés szerint a járőrök kiérkezésekor Floyd egy kék autó szélvédőjén ült, és valaminek a hatása alatt lehetett, mert nem volt tiszta tudatállapotban.

A jelentés szerint a járőrök ezután felszólították, hogy lépjen távol a kocsijától, de a férfi ellenállt. "A járőröknek sikerült bilincset rakni a gyanúsítottra, és észrevették, hogy valamilyen egészségügyi problémája lehet", ezért mentőt hívták hozzá, áll a jelentésben. A férfi nem sokkal később meghalt. 

Kedd: Nyilvánosságra kerülnek a felvételek

George Floyd haláláról több felvétel is készült, amik jócskán szembe mennek a hivatalos rendőri jelentéssel. A felvételek szerint ugyanis a helyszínre érkező járőrök este fél kilenc után a közérthez közel parkoló kocsijában találták Floydot, amiből

kiráncigálták a láthatóan egyáltalán nem ellenálló férfit, majd megbilincselték.

Mindezt a férfi kocsija mögötti autóból kamerázták, ahogy azt egy étterem utcai kamerája is alátámasztja, hogy Floyd együttműködik a rendőrökkel, miközben a kocsitól hátrabilincselt kezekkel a járdára vezetik, majd leültetik a földre. Pár perccel később egy járőr felhúzza a férfit a járdáról, majd ketten arrébb vezetik, erről nincs felvétel. A következő képen viszont

az egyik rendőr perceken keresztül zsebre tett kézzel a hasára fektetett Floyd nyakán térdel, aki fuldokolva folyamatosan kérleli, hagyja abba, mert nem kap levegőt.

Kérem, biztos úr, nem kapok levegőt.

Nem kapok levegőt.

Meg fogok halni.

- mondogatta Floyd. Legalább tizenötször jelezte, hogy nem kap levegőt, miközben a rendőr társa sem csinált semmit. A járókelők végig próbáltak a rendőrökre hatni, kérték őket, hogy engedjék lélegezni a földön fekvő férfit, mert már az orrából is vér folyik, de hiába. Egy idő után már egyikük azt kérte a rendőröktől, nézzék meg a férfi pulzusát, hiszen láthatóan egy ideje egyáltalán nem mozdult meg, de még ekkor sem engedték el a Floydot. 

A rendőr legalább nyolc percig szorította a lábával Floyd nyakát. Az Inside Edition megszólaltatott egy törvényszéki patológust az ügyben, aki azt mondta, ha valakit ilyen erővel nyomnak a nyakán keresztül, akár néhány másodperc is elég arra, hogy eszméletét veszítse, négy perc alatt pedig meg is halhat.

Floydot ezután kórházba szállították, ahol már csak a halálát állapították meg. Az alábbi videóban 1:06-nál látható az esetből egy részlet.

Ha valaki segítségért kiált, akkor segítened kell

Miután a felvétel nyilvánosságra került a rendőri fojtogatásról, a hivatalos rendőrségi jelentést is frissítették: "Egy férfi meghalt, miközben egészségügyi problémák léptek fel rendőri intézkedés közben" címmel, majd hozzátették, újabb információk kerültek nyilvánosságra az esettel kapcsolatban, és az FBI is csatlakozik a nyomozáshoz. És bár a rendőri jelentés szerint a járőrök testére szerelt kamerák is rögzítettek mindent, ezek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. 

Minneapolis polgármestere mindezek után azt mondta, nem tudja, hogy az első rendőri jelentés miért csak annyit írt, hogy úgy tűnt, mintha valamilyen problémája lenne a férfinak, de ő szeretné, ha az ügyben minden teljesen átlátható lenne. 

Ez pont olyan eset, amikor nem lehet elhallgatni az igazságot, mert az igazságtól csak a városunk lesz jobb. Nem számít, mennyire csúnya vagy szörnyű is az. Ha azt mutatja, hogy intézményes rasszizmusról van szó, akkor jó, mert alátámasztja, hogy még van min dolgoznunk

- mondta a polgármester. 

Kedd délután a Twitteren közölte azt is, hogy az esettel összefüggésbe hozható négy rendőrt is kirúgtak, ez pedig "így volt helyes" szerinte. Mint írta:

Attól, hogy valaki fekete Amerikában, nem lehet halálraítélt. Öt percig azt néztük, ahogy egy fehér rendőr a nyakánál fogva a földhöz nyom egy fekete férfit. Ha azt hallod, hogy valaki segítségért kiált, akkor annak segítened kell. Ez a járőr a legalapvetőbb emberi módokon vallott kudarcot. (...) Ez a férfi valakinek a fia volt. Valakinek a családtagja. Valakinek a barátja. Egy ember volt, és számított az élete. 

A minneapolisi rendőrség minderre úgy reagált, ne bocsátkozzon senki bírálatokba, amíg nincs vége a nyomozásnak, és nem lesz meg a boncolási eredmény. A városnak egyébként fekete rendőrfőnöke van, aki beiktatásakor azt ígérte, javítani fogja a rendőrség és a feketék kapcsolatát a városban.

Floyd családja viszont azt akarja, hogy a rendőr gyilkosság bűncselekményével álljon bíróság elé, egyikük szerint a rendőr kivégezte a férfit. "Ha jobban belegondolunk, Floyd kilenc percen keresztül könyörgött az életéért, miközben a járőr a nyakán térdelt", fogalmazott minderről a család ügyvédje.

Szerda: az összecsapások

Kedden Floyd családtagjai és barátai tartottak csendes megemlékezést a Felszabadulás parkban, azon a területen, amit eredetileg felszabadított rabszolgák vettek meg az 1800-as évek végén. Nagyobb megmozdulások is elindultak kedden, de a tüntetők akkor még viszonylag békések maradtak: rendőrautókat dobáltak meg és az érintett négy járőr rendőrőrséhez mentek oda.

Szerdán viszont már nem voltak ennyire békések az utcák. Több ezer ember vonult ki, a tüntetők megtámadták az érintett rendőrőrsöt, mások elkezdtek üvegeket, kirakatokat betörni, lefújták festékkel az épületeket. Ahogy a tüntetés egyre erőszakosabbá vált, a rendőrök paprikaspray-t, könnygázt, villanógránátot és gumilövedéket is bevetettek. A tüntetők épületeket is felgyújtottak, több üzletet, köztük dohányboltot, élelmiszerboltot és elektronikai üzletet is kifosztottak.

A helyi kormányzó minderről azt írta szerdán:

A minneapolisi Lake Street és a Hiawata környékén borzasztóan veszélyessé fokozódott a helyzet. Mindenki biztonsága érdekében arra kérem önöket, hogy hagyják el a területet, és engedjék a helyszínre a tűzoltókat és az orvosokat.

A tüntetésben egy ember meghalt, a körülményeket egyelőre vizsgálják. A hírek szerint egy zálogbolt tulajdonosa lőhette le. A polgármester arra kérte a tüntetőket, hogy hagyjanak fel az erőszakossággal, mert "egy tragédia nem szülhet még több tragédiát".

Több száz tüntető gyűlt össze Los Angelesben is, egy ponton a forgalmat is leállították az egyik autópályán, ahol két rendőrautót körbevettek és megrongáltak. Az egyik autó hátsó ablakát egy gördeszkával törték be. 

Trump: Igazságot fogunk szolgáltatni 

A felvételek nyilvánosságra kerülése után jó pár közéleti szereplő és ismert ember is kiállt George Floyd mellett és a rendőri túlkapás ellen. Joe Biden demokrata elnökjelölt a Twitteren azt írta, ez egy tragikus emlékeztető volt arra, hogy ez nem egyszeri eset, hanem egy mélyen beágyazódott igazságtalanság, ami még mindig része Amerikának.

Az elnököt, Donald Trumpot is kérdezték egy sajtótájékoztatón erről, mire azt válaszolta: "Nagyon szomorú. Nagyon-nagyon szomorú eset". Később szintén a Twitterre írta ki, hogy igazságot fognak szolgáltatni az ügyben.

Az Instagramon pedig sorban osztják meg az ismert emberek a fotót, amin Floyd szerepel a rendőrökhöz intézett utolsó szavaival: "Nem kapok levegőt". Szavai nyomán az amerikai lapok sorra idéznek fel egy 2014-es esetet, amikor a fekete Eric Garner szintén letartóztatás közben halt meg, miközben a rendőrök fojtófogást alkalmaztak rajta. Garner többször mondta nekik, hogy nem kap levegőt, erről hangfelvétel is készült. A "nem kapok levegőt" ezután jelmondat lett a feketékkel szembeni túlkapások elleni tüntetésekben. 

A mostani ügy miatt a Star Wars egyik főszereplője, a Finnt játszó John Boyega is keményen nekiment a fehér rasszistáknak. 

Azóta az is kiderült, hogy a most meghalt férfi Big Floydként rapper is volt korábban.

Alig pár hónappal ezelőtt egy másik ügy váltott ki felháborodást az államokban: egy exrendőr és a fia agyonlőtt egy fekete futót, Ahmaud Arberyt Gerogia államban. Mégis május 7-éig, tizenegy hetet kellett várni ahhoz, hogy letartóztassák a két elkövetőt. Korábban ugyanis az ügyészség úgy gondolta: minden, ami történt, teljesen jogszerű volt.

A cikk a The New York Times, a The New Yorker, a The Guardian, az NBC News, a CBSN Minnesota cikkei alapján készült.

(Borítókép: George Floydról készült portré Minnesotában 2020 május 27-én. - fotó:  Stephen Maturen / Getty Images)

Rovatok