Index Vakbarát Hírportál

86 millióval nőhet a szegénységben élő gyerekek száma világszerte

2020. május 28., csütörtök 12:22

A koronavírus-járvány következményei miatt 86 millióval nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon az ENSZ Gyermekalapja és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmánya szerint – számolt be az MTI az erről szóló szerdai sajtótájékoztatóról. 

Az ott ismertetett jelentés szerint ezzel az év végére 672 millióra nőhet a szegénységben élő gyerekek száma, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az érintett gyerekek csaknem kétharmada a Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában él.

A koronavírus-járvány leginkább az Európában és Közép-Ázsiában élő gyermekeket taszíthatja szegénységbe, ebben a két térségben 44 százalékos lehet az érintettek számának növekedése, míg Latin-Amerikában és a karibi térségben 22 százalékos – olvasható a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése és mintegy száz ország demográfiai adatai alapján készített tanulmányban.

Henrietta Fore UNICEF-igazgató szerint a világjárvány példátlan szociális-gazdasági válságot okozott, amely elapasztja a családok forrásait világszerte. Az őket sújtó pénzügyi gondok mértéke és súlyossága akkora, hogy évekkel visszafordíthatja a gyerekszegénység felszámolásában elért haladást, és az alapvető szolgálgatásoktól foszthatja meg a gyerekeket.

Összehangolt cselekvés nélkül családok kerülhetnek szegénységbe, a legszegényebb családokra pedig olyan mértékű nélkülözés vár, amilyenre évtizedek óta nem volt példa.

A COVID-19 sokkoló hatása a szegénységre súlyosan fogja érinteni a gyerekeket, akikre még a rövid idejű éhezés és alultápláltság is veszélyes - figyelmeztetnek a szerzők, és felszólítják a kormányokat, hogy gyorsan bővítsék a szociális biztonsági rendszert és az iskolai étkeztetést a járvány okozta hatások csillapítására.

Az UNICEF közben Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy életmentő és alapvető fontosságú gyógyszereket szállított nyugat-líbiai városokba, mintegy húszezer ember, köztük nők és gyerekek számára. A szállítmányban vakcinaszállító dobozok, szülészeti eszközök és hűtőládák is vannak.

Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban megkongatta a vészharangot amiatt, hogy a háború sújtotta Líbiában több mint 250 ezer gyereket fenyegetnek olyan betegségek, amik oltással megelőzhetők lennének. Nyugat-Líbiában több mint egy éve súlyos harcok dúlnak az ország keleti részén tevékenykedő haderő és az ENSZ támogatását élvező kormány katonái között, a harcokban több száz civil halt és sebesült meg, több mint 150 ezer embernek kellett elhagyni otthonát. A terebélyesedő erőszak és zavargások közepette a kórházak és orvosi rendelők nehezen tudják megfelelő orvosi ellátásban részesíteni a betegeket.

Rovatok