Index Vakbarát Hírportál

Indoklás nélkül utazhatnak Horvátországba a magyarok

2020. május 28., csütörtök 17:13

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a kormány csütörtöki ülésén bejelentette, hogy Horvátország teljesen megnyitja határait több európai ország, köztük Magyarország állampolgárai előtt, így az innen érkezőknek nem kell többé megindokolniuk, miért utaznak az országba – írja az MTI.

A döntés értelmében Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Németország állampolgárai utazhatnak majd be indoklás nélkül az országba, miután Plenkovic szavai alapján a járványgörbék összehasonlítása után úgy találták, hogy

A miniszterelnök hozzátette, hogy amennyiben másutt változik a helyzet, tovább bővítik a kedvezményezett országok listáját. Davor Bozinovic belügyminiszter ugyanakkor kiemelte, hogy a határátlépésnél továbbra is felveszik a külföldi állampolgárok adatait – vagyis az úti célt, a telefonszámot és az e-mail címet –, és a horvátországi tartózkodás alatt mindenkinek be kell tartania a közegészségügyi intézet ajánlásait is. Elkészült az az alkalmazás is, amely segíti a gyorsabb határátlépést, de ha valaki nem tölti ki előre az átlépéshez szükséges űrlapot, azoknak a határon kell ezt megtenniük – erre várhatóan külön sávot is nyitnak majd. Bozinovic elmondta, erre azért van szükség, hogy bármilyen probléma felmerülése esetén értesíteni tudják az országban tartózkodó külföldieket. Ilyen lehet például egy járványgóc kialakulása.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban eggyel, 2245-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma ezzel 102-re nőtt. Az első fertőzés három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2051 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. 

A szomszédos Szlovénia a járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd május közepén, elsőként az Európai Unióban, hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét. A válságkabinet csütörtöki közlése szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1473-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány ismert szlovéniai halálos áldozatainak száma így 108 maradt. Ide a két ország külügyminisztereinek csütörtöki döntése alapján szintén korlátozások nélkül utazhatnak a magyarok. A szomszédos országok közül Románia is enyhít, ott június 1-től nyílnak meg a határok.

Rovatok