Index Vakbarát Hírportál

A tálibokat teszik felelőssé az afgán biztonsági erők elleni támadások elkövetéséért

2020. május 28., csütörtök 18:16

Csütörtökön 14 ember halt meg, miután rajtaütöttek az afgán biztonsági erőkön a közép-afganisztáni Parván és a nyugati Farah tartományokban.

Parván tartomány Szejagird nevű körzetének a rendőrfőnöke  azt mondta, az ellenőrzőpontot felgyújtották, a tűzben öten meghaltak, két embert lelőttek, Farahban pedig egy rendőrőrsöt támadtak meg, itt hét rendőr vesztette életét. A rajtaütésben nyolc tálib is meghalt.  A helyi hatóságok a tálibokat teszik felelőssé a támadásokért, de ők egyelőre nem jelentkeztek a rajtaütések elkövetőjeként. A támadások egyébként a ramadán böjti hónap lezárása után két nappal kötött tűzszünet után történtek.

Ezzel párhuzamosan Kabulba érkezett a radikálisok ötfős delegációja, hogy további fogolycserékről tárgyaljon. Kedden az afgán kormány 900 tálib foglyot engedett  szabadon, hogy előmozdítsa a Kabul és a radikálisok közötti béketárgyalásokat. 

Az Egyesült Államok és a tálibok február végén békemegállapodást írtak alá Dohánban, eszerint az afgán kormánynak összesen 5000 tálib foglyot kell majd szabadon engednie. Az alkunak része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása és az ahhoz szükséges biztonsági garancia is. 

(MTI)

Rovatok